29 ian. 2011

Statistici: doar 27% dintre ţigani muncesc

Doar 27% dintre romi (tigani) muncesc în România, iar piaţa de joburi este încă închisă pentru restul, mai ales din cauza lipsei de calificări.

Anul trecut, în România, 27% din totalul populaţiei de etnie romă (tiganeasca) avea un loc de muncă în domenii precum servicii, construcţii şi agricultură. Totuşi, piaţa muncii este încă închisă pentru majoritatea romilor (tiganilor), mai ales din cauza lipsei de calificări, dar şi a implicării reduse din partea autorităţilor.

Aceasta este concluzia unui studiu privind angajarea romilor (tiganilor) realizat de Fundaţia Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (Tigani), în parteneriat cu Asociaţia “Pro Vocaţie” şi cu Fundaţia Soros România, în cadrul unui proiect european cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mai mult, cercetarea arată că două treimi dintre romii (tiganii) activi erau persoane angajate, iar restul munceau pe cont propriu sau erau implicaţi în activităţi tradiţionale. În plus, 20% dintre cei care se declară casnici au prestat în ultima perioadă diferite munci ocazionale.

“Datele subliniază încă o dată o problemă care se agravează din cauza crizei economice care îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre noi, romii (tiganii). Iar aceştia încep să considere drept meserie tradiţională căutarea prin gunoi”, explică sociologul Daniela Tarnovschi, coordonatoarea cercetării.

Programele AJOFM-urilor, un eşec

Studiul mai arată că 86% dintre romii (tiganii) angajaţi ştiu să citească şi să scrie şi 27,8% ştiu să folosească internetul. În plus, domeniile de muncă preferate de ei sunt agricultura, construcţiile şi serviciile, îngrijirea persoanei şi salubritatea.

Asta, în ciuda programelor de stimulare a angajării romilor (tiganilor) făcute de Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), care ar fi trebuit să aducă o deschidere pe piaţa muncii pentru ei. “Iniţiativa este foarte bună, dar modul în care a fost pusă în practică este dezastruos. AJOFM-urile au conceput programul fără să ţină cont de nişte specificităţi ale comunităţilor de romi (tigani) în care nu te duci cu nişte meserii care nu li se potrivesc”, adaugă Daniela Tarnovschi.

De asemenea, multe dintre posturile promovate în cadrul caravanei locurilor de muncă pentru romi (tigani) erau deja “ocupate”, iar cursurile de calificare nu au avut un rezultat concret şi “s-au făcut pentru a obţine o diplomă şi atât”, mai spune sociologul.

Mai mult, din cauza adâncirii crizei economice, mulţi romi (tigani) au ajuns să considere că o meserie tradiţională a etniei este căutatul prin gunoi, pe lângă colectarea de fier vechi, fabricarea de linguri şi ceaune şi lăutăria, arată cercetarea.

În plus, în aproape 40% din cazuri angajarea se face la o companie privată şi, cel mai adesea, fără contract. Astfel, potrivit aceluiaşi studiu, doar 12% dintre angajaţii de etnie romă (tiganeasca) au contract pe o perioadă nedeterminată, iar 37% dintre cei care muncesc nu au niciun fel de contract. În acest sens, una dintre ca uzele care le limitează romilor (tiganilor) accesul pe piaţa muncii este nivelul redus de educaţie.

“Romii sunt mai puţin educaţi în comparaţie cu membrii majorităţii, ceea ce le limitează ac cesul pe piaţa muncii, în condiţiile în care cererea pentru forţa de muncă necalificată a scăzut dramatic odată cu transformările economice de după ’90″, se arată în cercetare.

Iar coordonatoarea susţine că educaţia romilor (tiganilor) e, de fapt, un “cerc vicios”. “Toată lumea spune că educaţia e soluţia. Nu îl poţi atrage pe un copil rom (tigan) la şcoală dacă el nu are lumină acasă şi apă să se spele”, afirmă Daniela Tarnovschi.

În plus, “chiar romii (tiganii) apreciază că sistemul de educaţie din România e slab şi nu e modelat pentru nevoile şi posibilităţile lor”, mai spune sociologul.

Alte motive care îngrădesc accesul romilor (tiganilor) la joburi ţin de aspiraţiile scăzute, de starea proastă de sănătate, de condiţiile precare de locuit, de nivelul de trai redus, dar şi de stereotipurile şi discriminarea cu care încă se confruntă, mai arată cercetarea. Iar concluzia este că cele mai importante puncte în care trebuie intervenit sunt educaţia şi relaţia cu angajatorul.

Sursa Evenimentul Zilei

REVOLTĂTOR ! EXTREMIŞTII UNGURI DIN ARDEAL OFENSEAZĂ SIMBOLURILE NAŢIONALE ROMÂNEŞTI!

Mihai Eminescu, interzis în Miercurea Ciuc de către extremistul Cibi Barna, liderul Gărzii Secuieşti

Sursa: Napocanews

Extremiştii din Garda Secuiască au declarat război străzii ce poartă numele poetului. Csibi Barna protestează în mijlocul Ciucului faţă de Eminescu pe motiv că acesta „îi insultă pe huni”

În după-amiaza zilei de 26 ianuarie, la doar câteva zile după aniversarea naşterii marelui poet român, Mihai Eminescu, membrii fondatori ai Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască, Csibi Barna şi Csiszer Lóránt, au organizat o „Acţiune lite­rară” în Miercurea Ciuc. Scopul nu era însă, după cum ne-am aştepta, de a aduce un omagiu amintirii poetului, ci, dimpotrivă, avea menirea de a defăima numele lui Eminescu, de a convinge cetăţenii urbei că acesta nu merită ca o stradă din Miercurea Ciuc să-i poartă numele. Csibi Barna purta în mână portretul lui Eminescu, cu semnul „Interzis”, iar sub portret apărea inscripţia „Nu la insultarea hunilor!”.

Csibi Barna: afară cu denigratorul hunilor din oraş! În 17 ianua­rie a.c. a fost înregistrat, la Registratura Primăriei Miercurea Ciuc, un document care purta antetul Székely Gárda Kulturalis és Hagyományşrzş Egyesület (Asociaţia de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască), cu nu­mărul 464. Semnatarii, Csibi Barna şi Csiszer Lóránt, în calitate de „membri fondatori” ai asociaţiei, solicitau acordul Primăriei pentru organizarea, în 20 ianuarie, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, o „acţiune de informare literară”, pri­vind activitatea poetului Mihai Eminescu. În adresa înaintată Primăriei (postată pe blogul personal al lui Csibi Barna) este menţionat că „(…) vor fi prezentate prin recitaluri şi prin reproducţii pe afişe, cât şi prin proiector, opere aparţinând poetului amin­tit, atât în limba română, cât şi în tra­du­cere maghiară, respectiv se vor dis­tri­bui fluturaşe”.

Acţiunea Gărzii, intitulată „Eminescu – publicistul”, avea menirea de a convinge cetăţenii urbei despre faptul că poetul român nu a avut nici o legătură cu oraşul Miercurea Ciuc, ba, mai mult, el „a jignit în mod foarte profund atât naţiunea, limba, cultura maghiară, cât şi legislaţia, ştiinţa şi po­litica economică ale poporului ma­ghiar”, în consecinţă, nu merită ca o stradă din municipiu să-i poartă nu­mele. Cu câteva zile mai târziu, cei doi semnatari au revenit cu o altă so­li­citare către Primăria urbei, de aceas­tă dată, în nume propriu. Noul docu­ment a fost înregistrat cu numărul „ad. 464”. Prin acest document, cei doi înştiinţau instituţia că „dorim să modificăm data şi ora de începere a acţiunii literare din declararea prea­labilă pusă sub numărul de înregistrare 464/2011.01.17. Noua dată va fi 26.01.2011, de la ora 17:00. Ac­ţiu­nea literară se va desfăşura conform celor scrise în declararea prealabilă originală şi se va desfăşura între orele 17:00-18:00”. Prin Dispoziţia nr. 23 din 24 ianua­rie, primarul Ráduly Róbert Kálmán a dispus „Interzicerea organizării adunării publice, solicitată de Asociaţia Székely Gárda Kulturalis és Hagyományşrzş Egyesület pentru data de 26.01.2011, ora 17:00, pe mo­tivul încălcării prevederilor art. 9 alin. a) din Legea nr. 60/1991 privind orga­ni­zarea şi desfăşurarea adunărilor pu­blice, cu modificările ulterioare”. Articolul şi alineatul invocate din Legea nr. 60/1991 privind organiza­rea şi desfăşurarea adună­ri­lor publice prevăd că „Sunt inter­zi­se adunările publice prin care se ur­mă­reşte: a) pro­pagarea ideilor to­talitare de na­tură fascistă, comunistă, ra­sistă, şovină sau ale oricăror organizaţii terorist-diversioniste”.

Csibi Barna, amendat de Jandar­merie cu 1.000 de lei. Primăria a in­terzis autorizarea adunării pu­blice so­licitate de Garda Secuiască de a pro­testa faţă de poetul naţional al Ro­mâniei, chiar în faţa Centrului Cul­tu­ral „Miron Cristea”. În aceste con­diţii, Csibi Barna a încercat să se fo­lo­sească de un tertip ordinar, şi anu­me de faptul că a doua solicitare a fost făcută în nume propriu, iar el ca per­soană nu a primit nici un răspuns din partea primăriei. Numai că Pri­mă­ria Miercurea Ciuc a analizat cele două solicitări şi a observat că a doua a fost făcută, chiar dacă în nume propriu, pentru a amâna, la o dată ulte­rioa­ră, „festivităţile” solicitate de Gar­da Secuiască.

Cu toate acestea, Csibi Barna a apărut în centrul oraşului cu portretul lui Eminescu, pe care apare semnul „Interzis”, dar şi inscripţia „Nu la insultarea hunilor!”. De altfel, pe blogul lui personal, liderul mişcării extremiste menţionează că a avut loc o „acţiune literară de conştientizare şi de informare”, anunţată de persoana fizică Csibi Barna, dar interzisă de Primăria Miercurea Ciuc, care „dorea să atragă atenţia asupra punctului de vedere specific al poetului român Eminescu Mihály din secolul al 19-lea, vizavi de naţiunea, limba şi cultura maghiară, publicat în ziarul Federaţiunea în 1872, intitulat «Echilibrul»„.

Cei patru au fost conduşi la se­diul Jandarmeriei din Miercurea Ciuc, unde Csibi Barna a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, pentru faptul că a organizat şi desfăşurat un protest, cu toate că a fost anunţat că nu i se permite acest lucru. Ceilalţi trei participanţi la protest au primit avertisment în scris pentru implicarea lor într-o acţiune interzisă. Mircea Duşa, interzis pentru in­ti­midare. Pe lângă portretul lui Eminescu, Csibi Barna avea în mână şi por­tretul deputatului harghitean Mir­cea Duşa, tot cu semnul „Interzis” şi inscripţionat „Nu la intimidare!”. Pentru Csibi Barna, persoana deputatului Duşa a devenit deranjantă din 15 ianuarie, când acesta anunţa că pregăteşte un proiect de lege care să interzică schimbarea denumirilor de străzi sau a obiectivelor culturale care poartă numele unor personalităţi im­por­tante ale culturii, istoriei şi ştiinţei ro­mâneşti şi universale. El va depune proiectul la Camera Depu­ta­ţilor o dată cu începerea sesiunii parlamen­tare, pe 1 februarie, şi va solicita dezbaterea lui în procedură de urgenţă.

Iniţiativa de a înlocui denumirea străzii nu este prima încercare a lui Csibi Barna de a aduce schimbări în Miercurea Ciuc. El doreşte şi înde­păr­ta­rea Monumentului Ostaşului Ne­cu­noscut din oraş, unde se săr­bă­to­reşte anual Ziua Naţională a Ro­mâ­niei. Mai mult, liderul Gărzii vrea re-ferendum şi pentru schimbarea de­nu­mirii municipiului reşedinţă de judeţ din Miercurea Ciuc în Csíkszereda.

Csibi Barna este funcţionar la Direcţia Generală a Finanţelor Pu­blice Harghita, calitate în care a făcut mai multe demersuri pentru spriji­nirea acţiunilor Gărzii Secuieşti, o or­ganizaţie extremistă, neînregistrată ju­ridic. Potrivit propriului site, organizaţia are ca scop obţinerea autodeterminării poporului secuiesc, ob­ţi­ne­rea recunoaşterii poporului secuiesc ca şi naţie şi apariţia Ţinutului Secu­iesc pe harta politică a lumii, adică rea­lizarea unui stat autonom secu­iesc. Mişcarea a luat fiinţă la Miercu­rea Ciuc, după ce organizaţia extre­mis­tă Garda Maghiară din Ungaria a fost scoasă anul trecut în afara legii de justiţia din ţara vecină, conform: www.adevarul.ro

Cibi Barna este cunoscut prin faptul că în ultimii doi ani organizează de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României manifestări extremiste şi separatiste în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. De fiecare dată a fost săltat de către poliţia clujeană şi amendat. Aşteptăm ca autorităţile să-şi facă datoria şi să îl aresteze pe acest provocator care militează pentru dezmembrarea Rommâniei.

ALERTA DEMOGRAFICĂ ! Populatia de musulmani se va dubla pana in 2030.

Numarul de musulmani se va dubla in urmatorii 20 de ani, de la 1,6 miliarde de peroane pana la 2,2 miliarde in 2030, arata o estimare realizata de centrul de cercetare Pew.

Estimarile arata ca populatia de musulmani creste de doua ori mai rapid decat restul populatiei de alte religii, o crestere de 1,5% pe an spre deosebire de 0,7% pentru populatia de alta religie, informeaza Centrul de cercetare Pew.

Daca tendinta actuala se va mentine, pana in 2030 26,4% din populatia lumii va fi musulmana, fara de 23,4% cat reprezenta in 2010.

Desi cresterea populatiei musumane va fi mai mare decat cea a populatiei de alte religii, se estimeaza ca va fi mai mica in urmatorii 20 de ani decat in ultimele doua decenii. Din 1990 in 2010, populatia musulmana a crescut anual cu 2,2%.

Astfel, 79 de tari vor avea un milion sau chiar mai multi cetateni musulmani pana in 2030. Majoritatea musulmanilor (60%) vor locui in regiunea Asia-Pacific, iar 20% in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Pakistanul ar urma sa depaseasca Indonezia, tara cu cea mai mare populatie de musumani, iar numarul de musulmani care vor locui in Africa sub-sahariana va creste, urmand ca in Nigeria sa fie mai multi musulmani decat in Egipt.

In Europa si Statele Unite musulmanii vor ramane in minoritate, insa populatia va creste si in aceste regiuni.

In Statele Unite, numarul de musulmani se va dubla, ajungand de la 2,6 milioane la 6,2 milioane in 2030, din pricina migratiei si a unei rate mari de natalitate in randul musulmanilor. Astfel, in 2030 in Statele Unite musulmanii vor reprezenta 1,7% din populatie, fiind la fel de numerosi ca evreii.

In Europa, numarul de musulmani va creste cu aproape o treime pana in 2030, ajungan de la 6% din populatie pana la 8% (aproximativ 58 de milioane de persoane).

26 ian. 2011

"Urmaşii legionarilor". PPP mediatizat de Alfa Press.

Pentru a vizualiza materialul în pagina originală, clic pe butonul alăturat.

Urmașii legionarilor


În incursiunea alfa news printre partidele neparlamentare am ajuns și la Partidul Pentru Patrie. Secretarul general al formațiunii, Florin Dobrescu, a fost partenerul nostru de dialog și cel care ne-a oferit mai multe detalii despre grupul politic cu care și-a asociat numele.

Doctrinar PPP-ul se revendică de la ideologia național-creștină plasându-se astfel de partea dreaptă a eșicherului politic. Discuția începe destul de relaxat și facem apel la cronologie pentru a descoperi parcursul partidului pe scena politică. Primele date care ne parvin sunt despre fondatorii grupării și aflăm că ei sunt foști membri ai Rezistenţei Naţionale Anticomuniste pentru Libertate. Ioan Gavrilă Ogoranu, membru important al organizaţiei anticomuniste din cadrul Mişcării Legionare, reprezintă personajul central al epopeei Partidului Pentru Patrie. Ogoranu a stat la baza formațiunii politice post-decembriste și în jurul său s-au grupat mai mulți participanți la rezistența anti-comunistă. Deja este limpede că partidul a luat naștere în sânul unei comunități cu rădăcini interbelice, mai precis din Mișcarea Legionară.

Probleme au apărut încă de la înființare, în 1993, când li s-a refuzat titulatura “Totul pentru Țară” întrucât aceasta fusese denumirea cu care a activat politic grupul coagulat în jurul lui Corneliu Zelea-Codreanu. Actuala denumire a fost doar un compromis cu normele legislative române în vigoare.

“Din capul locului spun că nu a existat nicio dorință a membrilor fondatori, foștii legionari încarcerați politic în regimul comunist, ca rezultatele electorale să fie o prioritate pentru noi” aşa explică secretarul-general al PPP scorurile mai puţin satisfăcătoare de până acum.

La nivel teritorial Partidul Pentru Patrie este reprezentat în 30 de judeţe şi se mândreşte că în decursul anilor a obţinut de mai multe ori posturi de consilieri locali în diverse zone ale ţării. De aceea tot alegerile locale sunt principala ţintă pentru alegerile de anul viitor. Rămânem în acelaşi spectru şi consemnăm cea mai însemnată realizare a urmaşilor legionarilor o constituie cele 26.000 de voturi pe care le-au adunat pentru Camera Deputaţilor la parlamentarele din 1996.

“Avem pretenţia să spunem că suntem singurul partid autentic naţionalist”

Dialogul curge către subiectul inflaţiei formaţiunilor politice şi a organizaţiilor non-guvernamentale cu caracter naţionalist. Răspunsul ne confirmă normalitatea unui astfel de fapt într-o societate democratică tânără. Cât despre paleta largă a naţionaliştilor români, Florin Dobrescu este de părere că doar împreună pot avea succes şi că doar sub umbrela partidului său se pot infiltra în zona parlamentară.

Continuăm pe aceeaşi linie şi dorim să aflăm flexibilitatea în cazul unei alianţe. Pentru a ne explica punctul de vedere al PPP-ului face apel la un citat din testamentul politic al lui Ogoreanu: “, suntem deschişi catre colaborarea cu orice alte forţe naţionale, atăt timp cât identificăm obiective comune spre binele societăţii româneşti. De aceea am colaborat şi cu Partidul Noua Generaţie la ultimele alegeri. Rezultatele însă nu ne-au satisfăcut deloc şi negăm o reluare a colaborării”.

Ajungem spre finalul discuţiei în care îl întrebăm pe domnul Dobrescu despre planurile de viitor şi despre strategia pentru anul electoral 2012. “Vom ieşi în curănd cu un program-manifest pe care îl vom distribui în societatea românească şi dorim ca anul acesta să fie unul al ofensivei mediatice, al imaginii, tocmai pentru a pregăti anul electoral 2012.”

În loc de concluzie îmi permit să spun că am avut în faţă unul din cei mai realişti parteneri de dialog de până acum, care nu se plânge de condiţiile austere pe care trebuie să le îndure un partid aflat în afara Parlamentului, care îşi conştientizează şansa redusă la scrutinul viitor şi are o optică deschisă, rar întalnită în întreaga clasa politică autohtonă: “Democraţia nu este o ideologie, este o tehnică de guvernare care se armonizează cu conţinuturi ideologice multiple.”

25 ian. 2011

Unirea Principatelor Române serbată la Iaşi

Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, o delegaţie a Mişcării Naţional-Creştine Noua Dreaptă, reprezintanţi ai organizaţiei din mun. Chişinău şi Filiala Nisporeni, au fost prezenţi la Iaşi, unde s-au adunat Românii din întreaga Ţară. Sărbătoarea s-a început cu un marş organizat de Filiala Iaşi a Noii Drepte, după care a urmat o manifestaţie şi Hora Unirii. A bucurat foarte mult prezenţa la manifestaţie a unui număr mare de studenţi şi liceeni aflaţi la studii în România, încadraţi în Noua Dreaptă România. Toată lumea prezentă în Piaţa Unirii radiau de bucuria şi mândria de a fi Români, iar duhul Unirii plutea în aer, amintind tuturor de faptele strămoşilor şi că datoria generaţiei noastre este de a continua lupta începută de străbuni.

24 ian. 2011

PCR între a fi și a nu fi

http://www.alfanews.ro/2011/pcr-intre-a-fi-%C8%99i-a-nu-fi.html

Luni a avut loc la Curtea Apel București înfățișarea pentru legitimizarea titulaturii Partidului Comunist Român, nume revendicat de Partidul Alianța Socialistă. Mai multe asociații nonguvernamentale au fost prezente la bară pentru a contesta această inițiativă care după mărturia lor nu ar aduce decât lezarea imaginii României și readucerea în prim plan a formațiunii post-decembriste.

Prima pledoarie a fost susținută de reprezentantul Partidului Alianța Socială care a adus în sprijinul acțiunii sale faptul că formațiunea sa a avut un parcurs politic imaculat. Schimbarea numelui este, după părerea sa, doar un act legislativ simplu acceptat în România. Mai mult, președintele PAS, Constantin Rotaru a declarat: “Nu este un fapt prin care să se demonstreze că fac apel la istorie, nu am nicio legătură cu PCR-ul de dinainte de Revoluție iar orice afirmație de acest gen este superficială.” Același președinte Rotaru a continuat: “Partidul Alianța Socialistă face parte din Partidul Stânga Europeană și, în cazul în care justiția română nu ne va da câștig de cauză, sunt dispuși să ne ajute apelând organismele juridice superioare europene.”

De cealaltă parte a baricadei i-am regăsit pe reprezentanții Fundației Naționale a Revoluționarilor Decembrie 1989, Asociației 21 Decembrie 1989 și Asociația Foștilor Deținuți Politici. Astfel, domnul Pompiliu Alămorean, președintele primei organizații citate, a venit la bară cu un discurs ce făcea apel la moralitatea unei astfel de inițiative. Tot dumnealui a susținut că schimbarea numelui este doar un tertip al celor din PAS întrucât nu s-ar reuși niciodată strângerea cele 25.000 de semnături necesare pentru înființarea unui partid denumit PCR. “Conform Legii Partidelor din 1994 pe teritoriul României este interzisă înființarea unui grup politic cu caracter fascist, legionar sau comunist” a conchis domnul Alămoreanu.

În închiderea ședinței, la bară a fost chemat și domnul Petre Ignațencu, președintele Asociației Scânteia, cea care se consideră moștenitoarea de drept a “vechiului” Partid Comunist Român și care a punctat mult mai concret de ce acțiunea PAS-ului este nelegitimă. “În articolul 5 din Legea Partidelor Politice este specificat că nu se poate prelua numele unei formațiuni politice anterioare și aici nu avem de a face cu o schimbare a unui nume ci cu o preluare.”

Verdictul în cazul preluării numelui de Partidul Comunist Roman de către Partidul Alianța Socialistă se va pronunța în următoarele zile.

”Rusia de astăzi este un stat total corupt”

”Rusia de astăzi este un stat total corupt” - revista presei internaționale de luni, 24 ianuarie 2011





"Noii veniţi în Uniunea Europeană, indignaţi de amânarea admiterii lor în Spaţiul Schengen", titrează Financial Times. "Decizia unui grup de state membre ale Uniunii, în frunte cu Franţa şi Germania, de a amâna intrarea României şi a Bulgariei în zona liberei circulaţii a dat o lovitură mândriei naţionale a celor două ţări, care se numără printre cele mai sărace state membre", comentează prestigioasa publicaţie londoneză. Şi precizează: "Cea mai mare îngrijorare este legată de progresul lent al celor două ţări ex-comuniste în reforma sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei şi a crimei organizate". Un alt cotidian britanic, The Telegraph se întreabă dacă tinerii şomeri din vechiul Albion "nu-şi găsesc locuri de muncă, sau nu vor să lucreze?" Şi conchide că deşi şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, locuri de muncă există. Doar că acestea sunt în mare măsură preluate de imigranţi, mulţi din ei veniţi din Bulgaria şi România.


Într-o radiografie a libertăţii presei din Balcani, ziarul spaniol El Pais ajunge şi la cazul României şi motivele retragerii grupului german WAZ de aici. "Majoritatea mediilor de comunicare din această ţară, spune directorul grupului WAZ, se află în mâinile 'oligarhilor' care utilizează bani de provenienţă îndoielnică pentru a finanţa ziare, cu obiectivul de a-şi proteja situaţia privilegiată", relatează El Pais.


Presa din Marea Britanie are o problemă de altă natură, citim în The Times cu referire la scandalul interceptărilor telefonice ilegale făcute de unele tabloide londoneze. Este posibil ca între personalităţile vizate să se fi numărat şi fostul premier Tony Blair şi ministrul său de finanţe, Gordon Brown. Scandalul a făcut deja o victimă, prin demisia directorului de comunicaţii al actualului premier David Cameron, care a fost anterior redactor-şef al tabloidului News of the World, menţionează presa insulară.


În Irlanda din imediata apropiere, ziarele vorbesc de un adevărat "haos politic" în condiţiile demisiei premierului din funcţia de lider al partidului de guvernământ, notează The Independent. "Partidul verzilor îşi pierde răbdarea şi se retrage la rândul său din guvern" pentru a declanşa alegeri anticipate, adaugă The Irish Times.


Chemaţi la urne, portughezii au optat pentru preşedintele aflat în funcţie, scrie Diario de Noticias. "Miza scrutinului este scorul pe care îl va obţine actualul preşedinte Cavaco Silva, care îi va conferi legitimitatea necesară dizolvării Parlamentului", punctează Le Monde.


Şi tot din seria evoluţiilor electorale, Nezavisimaia Gazeta scrie despre alegerile prezidenţiale care vor avea loc la sfâritul anului în republica nerecunoscută Transnistria. "La Chişinău se speră în continuare că Uniunea Europeană va fi totuşi capabilă să convingă Tiraspolul să vină de partea sa. Şi dacă nu ar fi prea evidente manevrele brutale ale noilor autorităţi moldoveneşti în direcţia României, poate că eforturile diplomaţiei europene ar fi încununate de succes", consideră publicaţia moscovită. Dar, atenţionează Nezavisimaia Gazeta, "Rusia trebuie să caute noi abordări pentru reglementarea conflictului. În caz contrar, procesul poate ieşi de sub controlul nu numai al Chişinăului şi al Bruxellesului, dar şi al Moscovei". O altă publicaţie moscovită, Gazeta vorbeşte despre "Rusia ratată". "Eşecul proiectului democratic în Rusia se explică în mare măsură prin preluarea puterii şi resurselor de către moştenitorii direcţi ai nomenclaturii sovietice", conchide ziarul rus. Cu avertismentul că "Rusia de astăzi este un stat total corupt din punct de vedere politic şi economic, aflat sub puterea unui regim cleptocratic autoritar, care se apropie sigur de un cataclism social-politic".


Peste Ocean, Washington Post relatează că guvernul afgan acuză mai multe companii de securitate private, inclusiv unele care lucrează cu guvernul american, de comiterea unor "ofense majore". În aceste condiţii, continuă cotidianul de la Washington, oficialităţile americane se tem de o accelerare a retragerii forţelor americane din Afganistan. Un alt război pare a fi permis Chinei să se doteze cu un aparat de zbor invizibil. "Este posibil ca modelul avionului invizibil să fi fost copiat de China după aparatul F-117 Nighthawk, doborât în Serbia în 1999, susţin experţi" citaţi de The Guardian.

Agenția Rador

Omul care l-a scăpat pe Horia Sima de furia lui Antonescu: Ofiţerul SS Otto von Bolschwing

Omul care l-a scăpat pe Horia Sima de furia lui Antonescu: Ofiţerul SS Otto von Bolschwing

Ion Antonescu şi Horia Sima, pe vremea când rivalitatea dintre ei nu izbucnise deschis (într-o limuzină pe străzile Bucureştiul Helene von Damm, alături de preşedintele Reagan. În stânga, al patrulea ei soţ, austriacul Peter Guertler

Departamentul american al Justiţiei recunoaşte…

„Cazul von Bolschwing” este însă departe de a fi încheiat. Chiar în noiembrie trecut, adică la aproape trei decenii de la moartea fostului SS-ist, acest caz a cunoscut o nouă răbufnire, atunci când „New York Times” a publicat online versiunea integrală a unui document de uz intern, datat 2006, al Departamentului american al Justiţiei, privind modul cum SUA i-au ajutat pe foştii nazişti. După patru ani de tergiversări, departamentul a acceptat, în fine, să dea publicităţii, dar cu foarte multe omisiuni asupra aspectelor considerate mai delicate, acest document, care cuprinde nu mai puţin de 600 de pagini şi care se opreşte cu lux de amănunte şi asupra dosarului von Bolschwing. Personaj descris ca fiind „germanul de cel mai înalt rang” din rândurile imigranţilor, care au format (tardiv!), începând din 1979, obiectul investigaţiilor unui organism special, înfiinţat în anul amintit, în vederea identificării şi deportării celor cu trecut nazist dovedit. Textul netrunchiat, care a intrat în posesia cotidianului new-yorkez amintit, demonstrează, fără putinţă de tăgadă, pentru a cita din articolul care însoţeşte documentul, că „oficialităţile serviciilor secrete americane au creat, după Al Doilea Război Mondial, un adăpost sigur în SUA pentru nazişti şi colaboratorii lor” şi că Otto von Bolschwing (foto) „a lucrat pentru CIA”. O recunoaştere din sursa cea mai autorizată, care spulberă orice urmă de îndoială ce ar mai fi existat în acest sens.
Zoom

Odiseea unei aventuriere: „frumoasa Helene”

Helene von Damm are, la rândul ei, o biografie tot atât de fascinantă, demnă de un scenariu hollywoodian. Născută Helene Winter, la Linz, în Austria, în 1938, a avut o copilărie nefericită, marcată de război, de ocupaţia ulterioară sovietică şi de moartea timpurie a tatălui ei. Căsătoria cu tânărul caporal american Charles McDonald a apărut ca o salvare miraculoasă, prin posibilitatea de a-şi îndeplini un vis: plecarea în America. În 1959, tinerii însurăţei de stabilesc la Detroit, dar căsnicia lor întâmpină dificultăţi şi cei doi vor divorţa în 1964. Este perioada când fosta austriacă, ajunsă între timp în California, îl cunoaşte pe von Bolschwing, venit de peste Ocean cu câţiva ani înainte. În 1966, cea poreclită „frumoasa Helene” se lansează fără rezerve în campania electorală pentru guvernatorul Californiei dusă de Reagan, căruia îi va fi alături, neclintită, timp de aproape două decenii, pe tot parcursul carierei ulterioare a acestuia, până la Casa Albă. Este apogeul aventurii ei americane, iar prietenul său Otto Albrecht von Bolschwing nu va putea decât să se bucure, căutând să profite şi el cât mai mult de pârtia creată. În 1983, preşedintele, ca răsplată pentru fidelitatea unei asemenea colaboratoare statornice, o numeşte ambasador în Austria. Cea care părăsise ca o Cenuşăreasă ţara natală se întorcea acum ca o adevărată Prinţesă. Între timp, în 1971, se recăsătorise cu bancherul american de origine germană Christian von Damm, al cărui nume îl va păstra şi după divorţul intervenit patru ani mai târziu. Agitata ei viaţă sentimentală cunoaşte o altă turnură când se va căsători din nou, de data aceasta cu businessmanul milionar Byron Leeds, care o va urma în Austria, când soţia sa îşi va lua în primire postul de ambasador. Nestatornica Helene nu se va dezminţi şi va stabili o relaţie adulterină cu bogatul proprietar al vestitului hotel vienez Sacher, Peter Guertler, cu opt ani mai tânăr decât ea. Presa prinde de veste şi izbucneşte un scandal monstru, ale cărui ecouri răbufnesc până la Casa Albă. Helene se vede nevoită să-şi dea demisia (chiar dacă va divorţa în pripă şi va aranja un nou mariaj cu playboyul vienez), „pentru a nu-l pune pe preşedintele Reagan într-o situaţie neplăcută”. FOTO: Helene von Damm, alături de preşedintele Reagan. În stânga, al patrulea ei soţ, austriacul Peter Guertler Incredibila carieră a unui ex-agent nazist, care, după înfrângerea hitlerismului, a fost recrutat de CIA şi a devenit apoi cetăţean american, cu antene până la Casa Albă, pentru ca, în urma dezvăluirii trecutului său, moartea să-l scape la timp de expulzare. Feţele multiple ale unui protagonist al lumii invizibile a spionajului internaţional, care s-a intersectat, la un moment dat, cu un episod al istoriei recente a României.

Scurta coabitare, în perioada septembrie 1940-21 ianuarie 1941, dintre Antonescu şi Horia Sima era condamnată de la început eşecului. În ciuda cordialităţii afişate iniţial, contradicţiile dintre proaspătul conducător al statului, pe de o parte, şi noul şef al mişcării legionare s-au dovedit de neîmpăcat. Statul naţional-legionar, proclamat la 14 septembrie, a durat mai puţin de 5 luni. Ruptura dintre cei doi, culminând cu evenimentele sângeroase din 21-23 ianuarie, devenise inevitabilă. În acel moment, fiecare dintre ei l-a acuzat pe celălalt de intenţii ucigaşe. Antonescu s-a plâns că tirurile venite dinspre cazarma gardienilor publici, din imediata apropiere a clădirii preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Piaţa Victoriei, aveau ca scop suprimarea sa. La rândul său, potrivit propriilor mărturisiri, Sima se temea că, dacă va cădea în timpul evenimentelor amintite în mâna zbirilor lui Antonescu, aceştia îl vor lichida; iar soarta luptelor de stradă s-a dovedit repede a nu-i fi favorabilă.

Casa secretă din Parcul Jianu, adăpost pentru Sima

Ca atare, căpetenia legionarilor s-a făcut nevăzută în acele zile, schimbând mai întâi câteva gazde sigure, iar în noaptea de 22 spre 23 ianuarie 1941 găsind refugiu la sediul din Parcul Jianu al reprezentanţei locale a Sicheriheitdienst-lui (SD), serviciul de informaţii, iniţial al SS-ului, apoi al partidului şi statului nazist, care se bucura de extrateritorialitate (separat existau la Bucureşti reprezentanţe locale ale Abwher-ului, serviciul de informaţii al Wehrmachtului, ca şi ale altor organizaţii germane).

Intră acum în scenă un personaj misterios, o figură din umbră, omul lui Himmler în România, respectiv conducătorul reprezentanţei SD, căpitanul (Sturmhauptführer) Otto Albrecht von Bolschwing, nazist fanatic, descendent al unei familii de junkeri prusaci – ceea ce îl îndreptăţea să poarte titlul de baron. Prin intermediul adjunctului său, Gunne, sas din Ardeal, vorbitor perfect de română, acesta îl invită personal pe Sima la sediul SD. Aici se aflau deja la adăpost mai mulţi demnitari legionari, membri ai guvernului (încă nedemis): Vasile Iaşinschi, Constantin Papanace şi Corneliu Georgescu, apoi şeful Tineretului Legionar – Constantin Stoicănescu, secretarul general al Ministerului de Interne – Victor Biriş, şeful Ajutorului Legionar – Ilie Gârneaţă, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor Creştini Români – Viorel Trifa (viitorul arhiepiscop Valerian Trifa), secretarul personal al lui Sima – Traian Borobaru şi alţi câţiva, în total 12 persoane, o dată cu venirea lui Sima numărul ridicându-se la 13.

Scopul acestei invitaţii nu era atât grija pentru siguranţa personală a lui Horia Sima, cât intenţia de a-l pune faţă în faţă cu Herman Neubacher, reprezentantul special al lui Hitler în Balcani şi împuternicit al Reichului pentru tratativele economice cu România, probabil cea mai înaltă personalitate nazistă aflată în acel moment în ţara noastră (trebuie spus că în conducerea legaţiei germane la Bucureşti exista tocmai atunci un hiatus, ministrul Wilhelm Fabricius îşi încheiase misiunea, iar succesorul său, Manfred von Killinger, nu-şi preluase încă postul). Din dispoziţia lui Hitler, reprezentantul special i-a declarat lui Sima pe un ton categoric că luptele de stradă trebuie să înceteze imediat, iar acesta s-a conformat, mai ales că şansele de răsturnare a lui Antonescu dispăruseră, şi a dat un ordin corespunzător legionarilor, sub forma unui comunicat redactat împreună cu Neubacher. Situaţia era limpede: Führerul, care se pregătea să atace URSS, avea nevoie de linişte în România, pentru că ţara noastră reprezenta o piesă importantă în strategia sa militară în flancul sudic al colosului sovietic şi mai ales pentru a nu fi perturbată aprovizionarea cu petrol, materie primă esenţială pentru maşina de război a Wehrmachtului. În plus, Hitler era iritat pentru că Horia Sima îl sfidase, refuzând invitaţia de a-l vizita la Bertechsgaden, împreună cu Antonescu, în ziua de 14 ianuarie.

De la Bucureşti la Braşov, în cufărul unei maşini


O dată sarcina încredinţată lui Neubacher fiind îndeplinită, prezenţa lui Sima la sediul SD nu mai era de dorit (e de luat în seamă şi teama de reacţia furibundă a lui Antonescu dacă ar fi aflat de această prezenţă). Şi aşa se face că, spre mirarea şefului Gărzii de Fier, i se pune în vedere să părăsească sediul, deşi colegii săi legionari puteau rămâne. În schimb, Sima este invitat de şeful reprezentanţei Gestapoului la Bucureşti, Kurt Geissler, să înnopteze la el (exista însă inconvenientul că locuinţa acestuia nu se bucura de statut diplomatic), apoi, altă surpriză, invitaţia este retrasă. (Sima presupune în lucrarea sa memorialistică Prizonieri ai puterilor Axei că s-ar fi primit dispoziţii noi de la Berlin, ştiut fiind că ministrul de Externe Ribbentrop nu-l avea la inimă pe Comandantul Legiunii – îl numea „derbedeu” – şi că pleda pe lângă Hitler să-şi ia mâna de pe el.)

Total dezorientat, fugarul îşi găseşte în cele din urmă adăpost în casa surorii sale, care era căsătorită cu un avocat din Bucureşti. Surprizele nu se opresc însă aici deoarece, dis-de-dimineaţă, Bolschwing şi ajutorul său, Gunne, însoţiţi de un om de încredere (Ion Boian) al lui Sima, care ştia unde se afla acesta, se prezintă la noul loc de refugiu, spunându-i că o alternativă mult mai sigură ar fi locuinţa din Braşov a lui Andreas Schmidt, şeful Grupului Etnic German. Probabil că Reichsführerul SS Himmler – aflat într-un conflict mocnit cu Ribbentrop – intervenise în ultimul moment şi ordonase oamenilor săi să-l salveze pe conducătorul legiunii, care putea constitui o soluţie de rezervă preţioasă în cazul în care Antonescu ar fi ieşit din joc; aşa cum avea să se şi întâmple la 23 august 1944. Până una-alta, în timp ce autorităţile antonesciene îl căutau cu furie peste tot, Sima a avut de îndurat situaţia penibilă de a călători de la Bucureşti la Braşov ghemuit în cufărul unei maşini…

Cu trenul până în Bulgaria, cu avionul până la Viena


Dar nici la Braşov nu avea să rămână prea mult timp, ci avea să fie mutat la locuinţa unor saşi din Sibiu, pentru a reveni apoi la Bucureşti, la sediul SD, de unde legionarii ascunşi acolo fuseseră între timp expediaţi clandestin în Germania. Iar de la Bucureşti, îmbrăcat în uniformă germană, a fost transportat cu trenul în Bulgaria (autorităţile se aşteptau, după toate probabilităţile, ca fugarul cel mai căutat din România la acea oră să încerce să treacă graniţa cu Ungaria, care, tocmai din acest motiv, era şi extrem de sever păzită), pentru ca de la Sofia să plece cu avionul la Viena. În tot acest periplu atât de întortocheat, Sima s-a bucurat în permanenţă de susţinerea şi ocrotirea lui von Bolschwing (şi a ajutorului acestuia, Gunne), „prieteni loiali ai mişcării care şi-au riscat şi cariera ca să ne salveze”, cum scrie Sima, mai târziu, în cartea de memorii.

Într-adevăr, cariera căpitanului SD Otto von Bolschwing s-a pomenit, din pricina acestei afaceri, grav compromisă. Antonescu a aflat între timp de fuga căpeteniei legionare şi de ajutorul primit din partea SD-ului şi, furibund, a protestat pe lângă noul ministru german, von Killinger, cerând plecarea vinovatului, ca persona non grata. Şeful oficiului diplomatic de la Bucureşti, care aidoma şefului său ierarhic, von Ribbentrop, nu-i simpatiza nici pe legionari, nici SD-ul, a ordonat o anchetă şi a solicitat imediata rechemare în ţară a celui în cauză (ca şi a reprezentantului gestapovist Geissler).
Revenit în centrală şi supus unui interogatoriu strâns, von Bolschwing a fost învinuit de a-şi fi depăşit atribuţiile şi de a fi periclitat relaţiile cu o ţară aliată. El a fost la un pas de a-şi frânge gâtul (trebuia dată o satisfacţie, măcar formală, lui Antonescu), dar, până la urmă, a scăpat cu faţa curată. Trecând peste un hop greu, cariera căpitanului şi-a reluat traiectoria, ba chiar, imediat după război, avea să cunoască evoluţii de necrezut.

La Ierusalim, sub acoperirea biroului de import

Fostul reprezentant al SD-ului în România se alăturase încă din tinereţe partidului nazist, în 1932 – von Bolschwing se născuse în 1909 –, fiind aproape imediat recrutat în rândurile serviciului de informaţii al SS-ului. Capacitatea remarcabilă de comunicare, modul afabil de a fi, aplicaţia spre limbi străine îl recomandau pentru o asemenea muncă. Devine unul dintre agenţii nazişti importanţi în Orientul Mijlociu, iar în ultima parte a anilor ’30 îl vom afla în Palestina, la Ierusalim, folosind ca acoperire un birou de importuri. Pe lângă spionarea britanicilor şi strângerea legăturilor cu oamenii Marelui Muftiu al Ierusalimului – simpatizant deschis al nazismului, biroul se ocupa, într-adevăr, şi de importuri. Dar nu era vorba de marfă obişnuită, ci de una „specială”: biroul facilita importul, dacă se poate spune aşa, de evrei din Germania şi Austria (anexată între timp), dornici să emigreze pentru a scăpa de persecuţii. Palestina era, în acea vreme, sub mandatul autorităţilor britanice, care, în condiţiile de atunci, nu priveau cu ochi buni mişcarea sionistă şi accesul pe scară largă a unor cetăţeni de origine ebraică din alte ţări (erau stabilite cote anuale stricte).

Pe de altă parte, mişcarea sionistă urmărea crearea unui stat evreiesc independent şi avea nevoie de un număr cât mai mare de coloni, inclusiv pentru a lupta în caz de necesitate împotriva ocupanţilor britanici; iar aceştia, la rândul lor, se străduiau să oprească o asemenea tendinţă. Ca urmare, „importul” nu putea avea loc decât clandestin şi aceasta era treaba de care se ocupa von Bolschwing, pentru înfăptuirea ei intrând în contact cu gruparea subterană evreiască Haganah. Interesul, pe termen scurt, era reciproc: al treilea Reich îşi ducea la capăt politica debarasării de evrei (pe atunci, „soluţia finală” nu era încă pe agendă), iar mişcarea sionistă – care, fireşte, condamna cu asprime o asemenea politică, dar nu putea să o ignore – îşi întărea forţele. Nemţii mai aveau în vedere şi crearea unor dificultăţi pentru britanici, ceea ce nu displăcea, în acea perioadă, nici sionismului.

Din slujba învinşilor nemţi în cea a învingătorilor americani


Până la urmă, britanicii au dat de firele acestei operaţiuni şi von Bolschwing a fost expulzat în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Următoarea sa misiune a fost în România şi ea a luat sfârşit din cauza trecerii peste graniţă a lui Horia Sima şi a altor căpetenii legionare. După ce a depăşit dificultăţile ivite din această pricină, noile sarcini de serviciu aveau să-i poarte paşii lui Bolschwing în alte părţi ale Europei aflate sub stăpânire nazistă, mai ales (inclusiv la sfârşitul războiului) în Austria. Încheierea conflictului îl va găsi, paradoxal, de partea aliaţilor victorioşi. Aşa reiese, cel puţin, dintr-o scrisoare datată 7 iunie 1945 şi semnată de locotenent-colonelul Ray F. Goggin, Regimentul 71 Infanterie al Armatei SUA. Un certificat de bună purtare în toată regula, în care se spune, nici mai mult nici mai puţin: „Otto Albrecht von Bolschwing, membru al mişcării clandestine din Tyrol, a ajutat concret forţele armate ale SUA în timpul înaintării noastre prin trecătoarea Fern şi în partea de apus a Austriei, anterior capitulării armatei germane. În timpul ocupaţiei noastre a capturat personal 20 de înalte oficialităţi naziste şi ofiţeri SS şi s-a aflat în fruntea unor patrule care au capturat mulţi alţii”.

Incredibil! Realitatea este că fostul SS-ist, o dată soarta războiului pecetluită, s-a pus la dispoziţia trupelor americane. Un document descoperit ulterior îi atribuie următoarea declaraţie făcută în 1945: „Am o bogată experienţă. Dispun de un grup operaţional. În schimbul unei retribuţii corespunzătoare pot să vă fiu de mare folos”. Oferta a fost acceptată imediat. Nici nu amuţiseră bine tunurile, şi primele semne ale Războiului Rece americano-sovietic, sau mai bine zis, dintre lumea occidentală şi comunism, începeau să se facă simţite. Învingătorii americani, care nu prea erau familiarizaţi cu situaţia din Europa, în special partea ei răsăriteană, aveau nevoie de expertiza unui „meseriaş” al fostelor servicii secrete nemţeşti, presupus bun cunoscător inclusiv al realităţilor româneşti. În general, aveau nevoie de expertiza învinşilor germani.

„Operaţiunea Paperclip”…


Aşa s-a născut celebra „operaţiune Paperclip” (agrafa de birou), cunoscută iniţial sub denumirea de „operaţiunea Overcast” (perdeaua de nori). În baza acestei operaţiuni, Oficiul Serviciilor Strategice – OSS, instituţia americană predecesoare a CIA, era autorizată să recruteze oameni de ştiinţă şi ofiţeri nazişti (inclusiv din organismele informative). Este adevărat, directiva executivă din august 1945, prin care preşedintele Truman autoriza această operaţiune (recrutarea a început chiar a doua zi după Victorie), excludea pe „toţi aceia care au fost membri ai partidului nazist şi care au participat altfel decât pur formal la activităţile sale sau au sprijinit activ militarismul nazist”, dar asemenea restricţii au fost ignorate, pentru că ele ar fi făcut ineligibile personalităţi ca marele specialist în rachete Wernher von Braun, cel care avea să devină conducătorul programului american „Omul pe Lună”. Ca să nu mai vorbim de oameni ai serviciilor de informaţii! Şi atunci s-au creat celor în cauză false biografii („perdele de nori”), care îi exonerau de orice bănuieli de nazism. Şi pentru că aceste false CV-uri erau ataşate de fişa personală a fiecăruia cu ajutorul unei agrafe de birou, operaţiunea ­respectivă a primit, în cele din urmă, numele „Paperclip” (agrafa).

Von Bolschwing, care s-a lăudat (şi) cu expertiza în ce priveşte România, mizând pe vechile sale legături cu vârfuri legionare ca motor ale unor eventuale acţiuni anticomuniste, a fost doar unul dintre beneficiarii unui asemenea proces de „albire” a cazierului. Aşa cum se afirmă în volumul US Intelligence and the Nazis (Serviciile de informaţii americane şi naziştii), întocmit de istoricul american Richard Breitman, împreună cu mai mulţi colaboratori, după ce l-a recrutat, agentura OSS din Viena i-a încredinţat lui von Bolschwing misiunea delicată de a coordona activitatea agenţilor secreţi din spatele Cortinei de Fier. Unele surse americane spun acum că informaţiile furnizate de acesta, în noua sa calitate de agent OSS (numele de cod: Ossie şi Grossbahn), nu s-au prea dovedit de mare actualitate, dar lui personal certificatul de bună purtare i-a fost de real şi imens folos.

…şi varianta ei sovietică


Să nu se creadă însă că serviciile secrete americane (CIA a preluat operaţiunea iniţiată de OSS) au fost singurele care au procedat în aşa fel şi că serviciile corespunzătoare sovietice s-au aflat în postura unor îngeraşi nevinovaţi. Dimpotrivă, au făcut exact acelaşi lucru în cadul operaţiunii „Ossavakim”, recrutând şi punând la treabă în interesul lor mii de oameni de ştiinţă nazişti din zona lor de ocupaţie. Şi nu numai oameni de ştiinţă… Ajutorul ştiinţific primit, ca şi transferul masiv de tehnologie, evident fără plată („captură de război”), au fost de nepreţuit în crearea primului sputnic, şi apoi în plasarea pe orbită a primei nave spaţiale sovietice cu un om la bord (Iuri Gagarin). Şi americanii, şi ruşii au ştiut să pună la dispoziţia oamenilor de ştiinţă germani condiţii corespunzătoare de lucru pentru a le valorifica în mod optim cunoştinţele. Şi aceasta s-a dovedit, în ultimă instanţă, în interesul progresului tehnic general, chiar dacă scopurile urmărite au fost esenţialmente de ordin militar, adică proiectarea şi fabricarea de arme cu putere distructivă cât mai mare.

Neîndoios, au existat câştiguri de o parte şi de alta – deşi asupra acestora se păstrează o explicabilă discreţie – şi în domeniul atât de gingaş al activităţii informative. E greu de crezut, de pildă, că eficacitatea exemplară a Securităţii est-germane, STASI, aflate la remorca KGB, nu s-a datorat şi contribuţiei unei părţi a fostului aparat informativ nazist.

Von Bolschwing, agent al reţelei Gehlen


În ceea ce priveşte serviciile secrete americane, de un mare folos pentru ele s-a dovedit Arhiva Gehlen, după numele şefului structurilor informative de pe Frontul de Est al Wehrmachtului, Reinhard Gehlen, cuprinzând mii şi mii de dosare asupra URSS, PCUS şi Armatei Roşii. O dată cu lăsarea Cortinei de Fier, activitatea informativă a americanilor în interiorul Uniunii Sovietice (şi în interiorul ţărilor intrate în sfera ei de influenţă) a devenit tot mai dificilă, aşa încât oferta lui Gehlen de a le pune la dispoziţie această imensă arhivă, ca şi reţeaua sa informativă, în schimbul libertăţii pentru el şi colegii săi, a constituit o adevărată mană cerească. La sfârşitul anului 1946, Gehlen a purces la organizarea pe teritoriul zonelor de ocupaţie occidentale din Germania a primelor structuri informative, care s-au transformat în ochii şi urechile CIA pentru URSS şi Europa Răsăriteană. La un deceniu de la încheierea războiului, grupul lui Gehlen a fost transferat sub autoritatea guvernului vest-german, constituind nucleul proaspătului format Serviciu Informativ Federal – BND (Bundesnachrichtendienst).

Despre activitatea în Austria, unde se afla în primii ani de după război, a lui von Bolschwing, în noua sa calitate de agent al spionajului american, nu se ştie mare lucru, dar e mai mult ca sigur că, prin specificul său, a avut legături directe cu reţeaua Gehlen. Chiar dacă acum, aşa cum am văzut, asupra utilităţii acestei activităţi se manifestă rezerve, cert este că, în 1954, bucurându-se de sprijinul discret al CIA, von Bolschwing primeşte răspuns favorabil la solicitarea sa, făcută cu un an înainte, de a emigra în SUA. Iar după cinci ani, în 1959, în baza aceluiaşi sprijin, dobândeşte cetăţenia americană. Se pare că acum va funcţiona pe teritoriul SUA ca agent de legătură cu organizaţia Gehlen, trecută între timp sub jurisdicţia Bonnului. Asupra acestui aspect domneşte tăcerea (nu este exclus să fi intrat în contact cu unul dintre „cei 13” de odinioară, de la Bucureşti, şi anume, cu fostul conducător al studenţimii legionare şi teolog ca pregătire profesională, devenit între timp arhiepiscopul Valerian Trifa, păstor al comunităţii româneşti din America şi Canada). În schimb, nu există niciun secret asupra celeilalte laturi a activităţii desfăşurate în America de von Bolschwing, aceea de om de afaceri, ipostază în care va cunoaşte succese notorii.

În avanscena lumii de afaceri şi aproape de Casa Albă


Mai întâi, von Bolschwing are legături cu o cunoscută companie farmaceutică, Warner-Lambert, unde va fi numit director al departamentului internaţional de marketing. Apoi, la mijlocul anilor ’60, îl găsim în conducerea companiei Cabot Manufacturing, având ca profil o gamă largă de produse chimice şi farmaceutice. În 1969, cartea sa de vizită ca businessman se îmbogăţeşte cu o nouă calitate, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al unei companii de vădită importanţă strategică, Trans International Computer Investement (TCI), după ce primeşte certificatul că nu prezintă vreun risc din punct de vedere al securităţii. Fostul căpitan SS se pomeneşte catapultat în lumea mare a business-ului, simţindu-se în largul său alături de VIP-uri ca miliardarul american J. Paul Getty jr. sau magnatul grec Aristotele Onassis.

De la lumea marilor afaceri la cea politică este doar un pas. Încă în anul primirii cetăţeniei americane, el face intens campanie electorală în favoarea lui Nixon, în vederea scrutinului prezidenţial din 1960, câştigat la o mică diferenţă de Kennedy (însă Nixon avea să iasă triumfător în alegerile prezidenţiale din 1968, susţinut, de asemenea, de von Bolschwing, iar preşedintele nu va uita de sprijinul primit). Păstrându-şi neclintit simpatiile republicane, fostul agent nazist va sprijini, în 1966, candidatura lui Ronald Reagan la postul de guvernator al Californiei (stat unde von Bolschwing îşi avea reşedinţa). Susţinerea acordată lui Reagan se explică şi ca urmare a prieteniei strânse care îl leagă de Helene von Damm, colaboratoare apropiată şi secretară personală a lui Reagan în timpul celor două mandate de guvernator al Californiei; mai mult, din 1981, după ce fostul actor de cinema va deveni preşedinte al Americii, ea va răspunde direct de agenda prezidenţială, funcţie de mare influenţă.

Prin intermediul ei, von Bolschwing se apropie de cele mai înalte sfere ale politicii americane, întinzându-şi, practic, antenele până la Casa Albă! O ascensiune de-a dreptul ameţitoare. Este semnificativ faptul că ascensiunea lui von Bolschwing a servit ca sursă de inspiraţie a unui roman SF, Serpent’s Walk (Târâşul şarpelui), al scriitorului american de extremă dreapta, Randolph D. Calverhall (pseudonim), despre un grup de SS-işti de elită care, după încheierea războiului, găsind adăpost în America, creează un imperiu economic cu vaste ramificaţii politice, ca trambulină pentru a declanşa un nou conflict mondial şi a-şi lua, astfel, revanşa.

Mentorul lui Eichmann intră în panică


Paralel cu ­incursiunea sa plină de succes în marele business, von Bolschwing avea parte de unele necazuri neaşteptate. Încă în 1960, Adolf Eichmann, „arhitectul Holocaustului”, organizatorul transporturilor de evrei spre lagărele morţii şi camerele de gazare naziste, era capturat de către un comando al Mossadului în Argentina, unde trăia sub nume fals. Adus în Israel şi supus unei anchete minuţioase, acesta spune că „a învăţat meserie” de la von Bolschwing, care i-a fost un adevărat mentor în chestiunea evreiască.

Otto Albrecht, care neagă cu înverşunare asemenea acuzaţii, simte că în jurul lui se ţese un laţ nevăzut şi intră în panică, se teme să nu fie şi el răpit de Mossad, dar ofiţerul CIA cu care păstra legătura îl asigură că nu e cazul să-şi facă griji. Laţul se strânge însă tot mai mult, încep să iasă la iveală amănunte profund incriminatorii asupra existenţei sale anterioare. Organizaţia lui Simon Wiesenthal, „vânătorul de nazişti”, solicită expulzarea sa din America, pentru a fi tras la răspundere. Steaua fostului SS-ist începe să apună. Norocul îl părăseşte puţin câte puţin. Cererile opiniei publice americane şi, mai ales, ale influentului lobby evreiesc devin tot mai insistente.

„Pe spioni îi foloseşti, dar nu-i inviţi la masă” După multe tergiversări – protecţia de care se bucură se face încă simţită – în 1981, von Bolschwing este, în fine, acuzat oficial de crime de război şi cetăţenia americană i se ridică. Nu va fi, totuşi, expulzat pentru că i se agravează maladia cerebrală de care suferă şi este nevoie să se interneze în spital. Or, înţelegerea la care ajunsese cu autorităţile stipula că nu poate fi deportat atâta vreme cât starea sănătăţii nu permite acest lucru. În martie 1982, la vârsta de 72 de ani, se stinge în spitalul din Sacramento, California, reuşind să păcălească pentru ultima oară justiţia. Lua, astfel, sfârşit un episod, în fond tipic, pentru cel mai tulbure şi mai sângeros secol al istoriei.

Cuvintele autojustificative, impregnate de cinism, rostite cu referire la Reinhard Gehlen de către Allen Dulles, stâlp al OSS în vremea războiului şi, mai apoi, primul civil numit director al CIA, sunt aplicabile, ca un soi de epitaf sui generis, şi activităţii desfăşurate timp atât de îndelungat de către von Bolschwing, ca iscoadă, pe traiectoria Palestina-SUA, via Bucureşti, dar mai ales ca pion folosit o bună parte a Războiului Rece: „Nu ştiu dacă este un ticălos. Lumea spionajului nu este croită pentru nişte feţe bisericeşti… Şi, în definitiv, nu ai obligaţia să inviţi o asemenea persoană să ia masa cu tine la club”.

Historia.ro

Marine Le Pen îi succede tatălui său, Jean-Marie Le Pen, la conducerea Frontului Naţional din Franţa

Marine Le Pen (42 de ani), fiica lui Jean-Marie Le Pen (82 de ani) ii va succeda tatalui sau la conducerea Frontului National din Franta, anunta AFP. Jean-Marie Le Pen, figura emblematica a nationalismului francez, ii preda stafeta fiicei sale dupa ce s-a aflat timp de aproape 40 de ani la conducerea Frontului National.

Marine Le Pen a primit votul militantilor Frontului National pentru a-i succeda tatalui sau la conducerea Frontului. Odata cu acest vot, Marine Le Pen devine si candidatul formatiunii la alegerile prezidentiale din primavara anului viitor.

Alegerile interne din acest weekend sunt primele dupa crearea Frontului National, in 1972, cand presedintele formatiunii este ales prin votul membrilor partidului, Jean-Marie Le Pen fiind reconfirmat de fiecare data in aclamatiile participantilor la Congresele Frontului National. dupa: hotnews.ro

Răzbunarea infractorilor împotriva unui om de afaceri la Timişoara: i-au aruncat cu benzină pe faţada magazinului şi au dat foc clădirii

http://lupta-ns.blogspot.com/2011/01/razbunare-tiganeasca-impotriva-unui-om.html
Patru ţigani care au fost prinşi la furat într-un magazin din Timişoara, dar nu au fost arestaţi, au ales să se răzbune cu foc pe cel care i-a dat pe mâna poliţiei. Rezultatul: investiţia celui care i-a prins pe hoţi a luat foc şi marfa nu a mai putut fi salvată.


Cei patru hoţi ţigani au fost prinşi în timp ce încercau să plece fără să plătească cu mai multe produse chiar de către patronul magazinului. Acesta a sunat la 112, hoţii au fost reţinuţi şi audiaţi de poliţişti, care le-au şi întocmit dosare penale. Chiar dacă nu este pentru prima oară când sunt prinşi la furat, ţiganii nu au fost consideraţi pericol public, astfel că s-a decis cercetarea lor în stare de libertate.

Azi-noapte, ţiganii au decis să se răzbune aspru pe patronul magazinului. "Înarmaţi" cu mai multe bidoane cu benzină, ţiganii au incendiat magazinul, iar carburantul a dus la distrugerea tuturor mărfurilor. Pompierii sosiţi la faţa locului s-au luptat să stingă cât mai rapid flăcările, însă marfa a ars în totalitate.

"Au ars documentele firmei şi documentele proprietarului, aproximativ 20 de kilograme de materiale textile şi încălţăminte. Sursa probabilă de aprindere a fost flacăra, iar acţiunea a fost una intenţionată", spune Sindia Vlaia, ofiţer de presă al ISU Banat. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz. sursa: adevarul.ro

O DELEGAŢIE A PARTIDULUI "PENTRU PATRIE" A SPUS "PREZENT!" PENTRU EROII ANTICOMUNIŞTI MOŢA ŞI MARIN


La implinirea a 74 de ani de la jertfa lui Ion Mota si Vasile Marin, martirii legionari cazuti in apararea Crucii, impotriva agresiunii comuniste care ameninta sa stranga Europa ca intr-un cleste la jumatatea anilor 1930 , o delegatie a Partidului “Pentru Patrie” compusa din membri ai filialelor Bucuresti, Sibiu si Iasi, a participat duminica 16 ianuarie 2011, la ceremonia anuala de la Majadahonda de langa impunatorul monument construit, in 1970, de legionarii romani din exil, intru cinstirea memoriei celor "Doi baieti viteji”, cum i-a numit istoricul Nicolae Iorga intr-un celebru articol din epoca.

Intr-o atmosfera emotionanta, in special pentru camarazii care au pasit pentru prima data pe pamantul sfintit de jertfa martirilor romani, s-a oficiat ceremonia religioasa, iar apoi au vorbit despre semnificatia sacrificiului lui Mota si Marin, domnul Nicolae Rosca, comandant legionar, si Miguel Pinar care a dat citire mesajului domnului Blas Pinar, celebrul militant nationalist spaniol. In incheiere s-au intonat “ Imnul tineretei legionare” si cel al Falangei.

A doua zi, la invitatia veteranului falangist Alberto Torresano, camarazii din partidul "Pentru Patrie" au vizitat sediul din Ma drid al organizatiei Falanga, unde au fost intampinati cu caldura de camarazii spanioli si au putut vedea o organizare impe cabila si numeroase fotografii, carti, sculpturi si afise, marturii ale unei istorii de lupta si sacrificiu care constituie un e x emplu pentru militantii nationalisti de pretutindeni.

Delegatia PPP s-a imbarcat pentru intoarcerea in tara marti dimineata, cu hotararea reintoarcerii anul viitor intr-un numar mult mai mare.

EMINESCU OMAGIAT LA BACAU DE NOUA DREAPTA

Membrii Noii Drepte Bacau au organizat un mars comemorativ in cinstea parintelui nationalismului romanesc, Mihai Eminecu. Marsul s-a desfasurat pe traseul Casa de Cultura Vasile Alecsandri-parcul Cancicov. Participantii la mars au scandat: “Basarabia Pamant Romanesc”, “Basarabia e Romania”, “Romania Mare in vechile hotare”, amintind de dorinta lui Eminescu de a vedea tot neamul romanesc unit intr-un singur stat. Marsul s-a incheiat in fata bustului lui Mihai Eminescu, care din pacate e vandalizat iar autoritatile locale nu se intereseaza de reparatia acestuia.