24 ian. 2011

PCR între a fi și a nu fi

http://www.alfanews.ro/2011/pcr-intre-a-fi-%C8%99i-a-nu-fi.html

Luni a avut loc la Curtea Apel București înfățișarea pentru legitimizarea titulaturii Partidului Comunist Român, nume revendicat de Partidul Alianța Socialistă. Mai multe asociații nonguvernamentale au fost prezente la bară pentru a contesta această inițiativă care după mărturia lor nu ar aduce decât lezarea imaginii României și readucerea în prim plan a formațiunii post-decembriste.

Prima pledoarie a fost susținută de reprezentantul Partidului Alianța Socială care a adus în sprijinul acțiunii sale faptul că formațiunea sa a avut un parcurs politic imaculat. Schimbarea numelui este, după părerea sa, doar un act legislativ simplu acceptat în România. Mai mult, președintele PAS, Constantin Rotaru a declarat: “Nu este un fapt prin care să se demonstreze că fac apel la istorie, nu am nicio legătură cu PCR-ul de dinainte de Revoluție iar orice afirmație de acest gen este superficială.” Același președinte Rotaru a continuat: “Partidul Alianța Socialistă face parte din Partidul Stânga Europeană și, în cazul în care justiția română nu ne va da câștig de cauză, sunt dispuși să ne ajute apelând organismele juridice superioare europene.”

De cealaltă parte a baricadei i-am regăsit pe reprezentanții Fundației Naționale a Revoluționarilor Decembrie 1989, Asociației 21 Decembrie 1989 și Asociația Foștilor Deținuți Politici. Astfel, domnul Pompiliu Alămorean, președintele primei organizații citate, a venit la bară cu un discurs ce făcea apel la moralitatea unei astfel de inițiative. Tot dumnealui a susținut că schimbarea numelui este doar un tertip al celor din PAS întrucât nu s-ar reuși niciodată strângerea cele 25.000 de semnături necesare pentru înființarea unui partid denumit PCR. “Conform Legii Partidelor din 1994 pe teritoriul României este interzisă înființarea unui grup politic cu caracter fascist, legionar sau comunist” a conchis domnul Alămoreanu.

În închiderea ședinței, la bară a fost chemat și domnul Petre Ignațencu, președintele Asociației Scânteia, cea care se consideră moștenitoarea de drept a “vechiului” Partid Comunist Român și care a punctat mult mai concret de ce acțiunea PAS-ului este nelegitimă. “În articolul 5 din Legea Partidelor Politice este specificat că nu se poate prelua numele unei formațiuni politice anterioare și aici nu avem de a face cu o schimbare a unui nume ci cu o preluare.”

Verdictul în cazul preluării numelui de Partidul Comunist Roman de către Partidul Alianța Socialistă se va pronunța în următoarele zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu