22 ian. 2011

Atacul de la Berna. Alte materiale.

Sa ne amintim: Atacul anticomunist de la Berna (I)

http://www.ziare.com/cultura/documentar/sa-ne-amintim-atacul-anticomunist-de-la-berna-i-1061939

Pe 14 februarie 1955, legatia romaneasca de la Berna este ocupata de un grup de luptatori anticomunisti condusi de Oliviu Beldeanu. Actiunea lor este motivata de abuzurile si incalcarile flagrante ale drepturilor omului din Romania la mana regimului represiv condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Sovieticii au avut dificultati in a implanta ideologia comunista intr-o tara ce aratase o imunitate aproape paranoica fata de aceasta, Romania fiind unul dintre statele ce faceau parte din cordonul sanitar impotriva expansiunii URSS, alaturi de Polonia sau Bulgaria.

La apogeul sau, in perioada interbelica, Partidul Comunist Roman avea circa 1.000 de membri, insa, odata cu ocuparea militara a tarii la sfarsitul razboiului influenta comunista a crescut constant. Rezistenta romaneasca nu a intarziat sa isi faca simtita prezenta.

Membrii grupului, in ordine alfabetica Dumitru Ochiu, Ion Chirila, Oliviu Beldeanu, Stan Codrescu si Teodor Ciochina, aveau o lunga istorie de actiuni indreptate impotriva comunistilor, atacul asupra legatiei de la Berna constituind apogeul lor. Ei au atras atentia internationala asupra suferintelor popoarelor ce se aflau dincolo de Cortina de Fier si au dezvaluit actele de spionaj intreprinse de diplomatii romani pentru agentiile secrete sovietice.

Dumitru Ochiu si Ion Chirila

Cei doi erau elevi ai liceului "Cuza- Voda" din Husi si faceau parte dintr-o grupare anticomunista ce reunea mai multi colegi, dar si profesori. In urma descinderilor Securitatii, majoritatea membrilor au fost arestati.

Ei au reusit totusi sa ii convinga pe securisti ca urmau sa intre in legatura cu niste spioni americani langa frontiera cu Iugoslavia. Profitand de imprudenta lor, trec in tara vecina.

Oliviu Beldeanu

Tanarul Oliviu Beldeanu a fost arestat prima oara in 1945, la 21 de ani, dupa ce a scris pe un perete "Traiasca Iuliu Maniu! Traiasca PNT". Este inchis a doua oara dupa ce colaboreaza cu rezistenta anticomunista din Fagaras. Tratamentul dur de care are parte insa nu ii schimba sentimentele anticomuniste.

La eliberare este trimis pe santierul de tineret Bumbesti- Livezeni si aprovizioneaza pe ascuns grupurile de luptatori anticomunisti din zona. In 1949, paraseste clandestin tara in Iugoslavia.

A fost trimis in diferite lagare si inchisori unde a reusit sa cunoasca foarte multi romani anticomunisti, printre ei aflandu-se si Dumitru Ochiu sau Ion Chirila. Serviciile secrete din acea tara i-au asigurat libertatea in schimbul unor misiuni de spionaj in Romania pe care le duce la bun sfarsit. Tot in aceasta perioada a incercat sa creeze o miscare al carei scop era lupta impotriva regimului comunist de la Bucuresti.

Insarcinat de iugoslavi ajunge la Trieste, dar la un moment dat rupe legaturile cu ei. Se stabileste apoi in Munchen si in final, in orasul german Konstanz, la frontiera cu Elvetia.

Stan Codrescu

Stan Codrescu studia in Bucuresti inca din 1943 si incepand cu toamna anului urmator, in ciuda varstei fragede, participa la protestele anticomuniste. La unul dintre ele este batut atat de grav incat sta la pat doua saptamani, avand numeroase rani. Avea doar 12 ani la acel moment

La intoarcerea in satul natal, in 1946, este martor la abuzurile din partea primarului comunist asupra taranilor. Drept raspuns, impreuna cu un prieten mai vechi, il sechestreaza si il ameninta. Din cauza lipsei de martori, Codrescu scapa doar cu o amenda.

La 18 ani este chemat sa serveasca in armata si i se ofera dupa doar doua luni posibilitatea sa devina ofiter. Refuza si este trimis la unitatile de graniceri din Comoraste, la granita dintre Iugoslavia si Romania. Dupa ce se gandeste indelung, decide sa treaca granita. Acolo, in Iugoslavia, intra in contact cu restul grupului.

Teodor Ciochina

Odata cu anexarea Basarabiei, in iunie 1940, pe listele de oameni cautati de rusi se afla si Teodor Ciochina, insa acesta reuseste sa fuga inainte de a fi prins. Odata cu inceputul luptelor impotriva Uniunii Sovietice Teodor Ciochina se alatura unei unitati militare germane.

In urma unei confruntari isi pierde piciorul si este luat prizonier de sovietici. In ciuda starii lui este deportat in Siberia. Evadeaza din lagar si se reintoarce in tara, dar este arestat de autoritatile comuniste si trimis la inchisoare. Evadeaza din nou si trece granita in Iugoslavia.

Efectuarea pregatirilor

Beldeanu a cunoscut foarte multi romani in timpul perindarilor sale prin lagarele iugoslave, dar relatii stranse se formasera doar intre el si Stan Codrescu, Dumitru Ochiu, Ion Chirila si Teodor Ciochina.

El a organizat si planificat fiecare detaliu al operatiunii alaturi de ceilalti membri ai grupului si s-a ales legatia de la Berna si datorita presupunerii, care se va dovedi adevarata, ca diplomatii spionau in favoarea Moscovei. Dupa indelungi sesiuni de antrenament si dupa ce au facut rost de arme se decid sa treaca la fapte. Teodor Ciochina, din cauza invaliditatii sale se rezuma la a-i conduce cu masina pe acestia.

Pe 14 februarie ei se reunesc in orasul Konstanz si de acolo pornesc spre Berna. Ajunsi in fata legatiei romanesti, aflata pe strada Schlossli, in jurul orei 10, Dumitru Ochiu, Ion Chirila, Oliviu Beldeanu si Stan Codrescu coboara din masina.

Ocuparea legatiei de grupul "Beldeanu"

Sub acoperirea noptii ei escaladeaza gardul. Stan Codrescu si Dumitru Ochiu raman de garda in curte, in timp ce Oliviu Beldeanu si Ion Chirila se indreapta spre cancelarie, ce era o cladire anexa. Aici traia soferul legatiei, Aurel Setu, care era de fapt colonel de Securitate, si sotia lui.

Beldeanu suna la usa cancelariei si sotia deschide usa. Barbatii intra cu forta in casa, dar au grija sa nu raneasca femeia si o leaga de un scaun, iar apoi incep sa cerceteze cu amanuntul interiorul pentru a gasi documentele incriminatorare.


Sa ne amintim:
Atacul anticomunist de la Berna (II)

Pe 14 februarie 1955, legatia romaneasca de la Berna este ocupata de un grup de luptatori anticomunisti, condusi de Oliviu Beldeanu. Actiunea lor este motivata de abuzurile si incalcarile flagrante ale drepturilor omului din Romania la mana regimului represiv condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Dupa ce au patruns in cancelarie, Beldeanu si Chirila au avut nevoie de cateva ore pentru a sorta prin teancurile de acte oficiale. Dar, in timpul noptii, ceva neasteptat se intampla.

Confruntarea cu Setu

Aproape de ora doua isi face aparitia o masina care parcheaza langa intrare. Din ea coboara chiar Aurel Setu, care venise tocmai din Zurich cu un curier diplomatic. Intrat in curte, este somat de Codrescu, dar reactia sa nu este deloc una obisnuita. Il ataca pe Codrescu si incearca sa ii smulga arma din mana. Codrescu il loveste in cap cu o toporisca, in tot acest timp evitand sa traga in plin.

Setu, ranit, se desprinde de Codrescu si fuge inspre masina unde avea un pistol mitraliera, dar Dumitru Ochiu deschide focul inainte sa ajunga la el. Se pare ca Aurel Setu, inca in viata se taraste cativa metri mai incolo.

Fuga lui Stoffel

Dupa impuscaturi, Chirila si Beldeanu parasesc cancelaria cu sute de documente si se alatura lui Codrescu si Ochiu. Intra in cladirea principala unde il gasesc pe Erich Stoffel, seful legatiei. Speriat de focurile de arma de mai devreme si vazandu-i pe acesti indivizi mascati, se arunca prin geam si aterizeaza in curte.

Dupa eveniment, a incercat sa isi caute scuze deoarece si-a lasat sotia si copii in mana atacatorilor. Insa, Beldeanu, Ochiu, Chirila si Codrescu nu s-au atins in niciun fel de acestia, iar ei au parasit legatia nevatamati.

In scurt timp, politia elvetiana inconjoara legatia, dar nu pot sa intre din cauza interdictiei date de Stoffel. De abia de dimineata ei primesc permisiunea. Acum il gasesc pe Setu in curte inconstient si plin de sange si este transportat la spital. Ranile sale sunt mult prea grave si moare in cursul zilei de 15 februarie.

Legatia, cuib al spionajului sovietic

In acea seara, Dumitru Ochiu se preda politistilor elvetieni. Avea asupra sa documentele si le inmaneaza autoritatilor. El sustine ca ocuparea legatiei a avut rolul aducerii la cunostinta lumii intregi de caracterul duplicitar al regimului comunist roman si atitudinile ostile ale acestuia fata de Occident.

Mentioneaza si tratamentul inuman de care personalitatile romanesti au parte in inchisorile comuniste facand referire si la posibila eliberare a generalului Aurel Aldea, a episcopului Ioan Suciu, a redactorului taranist Anton I. Muresanu, dar si a fruntasului taranist Ilie Lazar. Ochiu adauga faptul ca cei trei ramasi au jurat sa ramana in legatie si sa lupte pana la moarte pana cand guvernul roman nu le duce la indeplinire cerintele.

Referitor la documente, acestea au trebuit returnate in cele din urma lui Stoffel, dar cu o intarziere de o zi. Implicarea diplomatilor in actiuni de spionaj este dovedita dupa ce acestea sunt analizate.

Dupa ce s-a aflat de acest lucru, Stoffel se arunca la un protest violent la adresa autoritatilor elvetiene care au incalcat neutralitatea si cere arestarea imediata si extradarea tinerilor anticomunisti in Romania. In propriile cuvinte, se refera la ocuparea legatiei ca fiind un "act de banditism fara precedent, condus de o banda de fascisti romani si alte elemente criminale".

Asediul ia sfarsit

Comisarul Kurt Kessai, ce se ocupa de caz, a demonstrat o tarie de spirit laudabila. Nu numai ca a refuzat sa ia cu asalt legatia, desi protestele lui Stoffel se inteteau in acest sens, dar pe parcursul a mai multor discutii a reusit sa ii convinga pe Beldeanu, Ochiu si Codrescu sa se predea.

Sunt judecati de o curte elvetiana si primesc pedepse neglijabile. Oliviu Beldeanu a fost condamnat la patru ani, Stan Codrescu la trei ani si jumatate la fel ca si Ion Chirila, iar Dumitru Ochiu la un an si patru luni. In timpul procesului, Oliviu Beldeanu a sugerat ca el sa fie extradat si sa fie judecat de curtile romanesti, in schimbul eliberarii unor personalitati din temnitele comuniste.

Dupa ispasirea sentintelor, majoritatea membrilor grupului au continuat sa traiasca in Germania, in afara lui Beldeanu care a avut o soarta tragica.

Securitatea nu uita

Dupa ce si-a servit pedeapsa, comunistii au facut tot posibilul pentru a il captura pe Oliviu Beldeanu, existand mai multe tentative de rapire. In cele din urma, capturarea se datoreaza lui George Kehayoglu, un pretins om de afaceri, care il invita in Berlin pentru a ii oferi un loc de munca.

Masina care trebuia sa il ia de la aeroport era condusa de un agent al STASI si il trece de linia de demarcatie in Berlinul de Est. Beldeanu, realizand complotul, scoate arma si trage in sofer. Incearca sa fuga inapoi spre Berlinul de Vest, dar ofiterii STASI il prind din urma si deschid focul. Din cauza ranilor, se poticneste si este imobilizat de agenti, dar acestia nu au putut sa il impiedice sa strige la soldatii vest- germani "Germani, ajutor! Sunt rapit. Numele meu este Beldeanu, luptatorul de la Berna!".

Acestia nu au putut interveni pentru a-l salva. Dupa ce este spitalizat si ranile ii sunt vindecate este preluat apoi de securisti si dus in Romania. Este gasit vinovat de tribunalul romanesc si primeste pedeapsa cu moartea. Este executat in februarie 1960 la Penitenciarul Jilava.

21 ian. 2011

POETUL NATIONALIST MIHAI EMINESCU OMAGIAT DE "PENTRU PATRIE" LA BRASOV

http://www.pentrupatrie.ro/actiuni/73-poetul-nationalist-mihai-eminescu-omagiat-de-partidul-qpentru-patrieq-la-brasov

“A EXISTA ÎNSEAMNĂ A SUFERI

Filiala Braşov a Fundaţiei ”Ion Gavrilă Ogoranu” a participat sâmbata, 15 ianuarie, la omagierea, in orasul Sacele, a celor 161 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Ceremonia a avut loc in parcul din faţa fabricii Precizia unde se află singurul bust al poetului din judeţul Braşov. Camarazii braşoveni alături de caţiva membri A.S.C.O.R au depus coroane de flori in faţa unui auditoriu format din oficialităţi locale, suficiente efective de pază şi ordine şi caţiva elevi inimoşi de la şcolile din oraş.

Un fapt de bun simţ a fost inmânarea celor prezenti a unui pliant cu citate din opera publicistică a marelui poet sub forma unui “Răspuns românesc la ameninţările prezentului si la provocarile viitorului”. Pe fondul unei atmosfere ce l-a inceput mi-a amintit de cercurile literare pioniereşti , un modest profesor de limba romana cu vadita emoţie si timditate a subliniat, pe langa valoarea incontestabilă a operei literare a marelui poet, patriotismul curat, dezinteresat, sarcastic si acid la adresa dusmanilor neamului romanesc.

Ne-am distanţat de nivelul unei manifestari neo-comuniste cantand reprezentanţilor crispaţi ai politicului local “Desteapta-te romane” si cateva piese cunoscute ale vrednicilor de pomenire Doina si Ion Aldea Teodorovici.

Pentru cel ce a spus “Biserica este maica neamului românesc”, marele poet e viu in inima celor ce-l iubesc si incomod pentru minţile tocite de ideologii sterpe. Desteptarea conştiinţei nationale a început cu Eminescu si nu se termina cu el .

“Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul roman.’’

“De-aceea nu-i de mirare că întreaga noastră dezvoltare mai nouă, n-a avut în vedere conservarea naţionalităţii, ci realizarea unei serii de idei liberale şi egalitare cosmopolite. Demagogia la noi însemnează ura înrădăcinată a veneticului fără tradiţii, fără patrie, fără trecut, în contra celor ce au o tradiţie hotărâtă, un trecut hotărât.”

“… Au umplut omida cornii

Si strainul te tot paste,
De nu te mai poti cunoaste.
Sus la munte, jos la vale
Si-au facut dusmanii cale;
Din Satmar pana ’n Sacele
Numai vaduri ca acele.” (Doina)

Adrian Rusu (text si foto)

Naziştii vânaţi prin jungle, securiştii la mare cinste!

Marius Oprea la Oradea: „În timp ce naziştii sunt vânaţi prin junglele din Amazon, securiştii noştrii şi-au ridicat vile la marginea oraşelor”

http://www.oradeapress.ro/2011/01/marius-oprea-la-oradea-%E2%80%9Ein-timp-ce-nazistii-sunt-vanati-prin-junglele-din-amazon-securistii-nostrii-si-au-ridicat-vile-la-marginea-oraselor%E2%80%9D/

Expoziţia vernisată la Biblioteca Judeţeană din Oradea sub titlul „Numitorul comun: moartea”, s-a bucurat nu doar de o audienţă impresionantă ci şi de o serie de declaraţii extrem de interesante cu privire la adevărata stare de fapt a societăţii româneşti postcomuniste. Istoricul şi scriitorul Marius Oprea a făcut mai multe dezvăluiri atât cu privire la victimele şi călăii comunismului cât şi la efectele pe care „îndrăzneala” de a le face publice le are asupra vieţii sale persoanale.

Directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), Marius Oprea a început conferinţa cu un scurt metraj sugestiv, în care a prezentat o serie de săpături pe care le-a coordonat personal. S-a vorbit despre fiecare victimă în parte, trecându-se în revistă atât cele întâmplate cât şi cine se crede a fi fost autorii acestor crime.

După acest moment a urmat conferinţa „De ce dezgropăm morţii comunismului”, o conferinţă care s-a desfăşurat ca un dialog liber, interactiv între participanţi şi Marius Oprea.

„Dacă vrei o lume mai bună, trebuie să o schimbi. Şi schimbarea începe cu tine însuţi”


Întrebat de un participant ce părere are despre condamnarea comunismului, directorul CICCR a răspuns:

„Nu vreau să fac politică. Trebuie însă să spun că Preşedintele României nu a crezut niciun moment în condamnarea comunismului. A făcut-o doar pentru imagine şi popularitate. Dacă ar fi făcut-o serios ar fi trebuit ca imediat după acel gest să vedem o mulţime de securişti arestaţi. Nu a fost însă nimeni arestat.

Adevărul este că dacă vrei o lume mai bună, trebuie să o schimbi. Şi schimbarea începe cu tine însuţi. Cea mai rară constatare pe care o face un român este „am greşit, sunt vinovat”. Au existat foarte multe cazuri în care am aflat cine au fost criminalii, am stat chiar de vorbă cu unii, dar nu i-am auzit să se considere vinovaţi”

a povestit Marius Oprea. Acesta a mai explicat că societatea de astăzi continuă să fie nedreaptă pentru că nu are suficiente informaţii şi că acest lucru trebuie schimbat:

„Este trist să constaţi că unii dintre cei care au ucis în numele comunismului au fost sau vor fi îngropaţi cu salve de tun, ca nişte eroi, în timp ce victimele lor au sfârşit în gropi comune la margine de garduri sau în şanţuri. Ăştia care au fost ticăloşi, care au torturat sau ucis nu pot şi nu vor mai putea să doarmă liniştiţi. Asta pentru că acum începem să arătăm adevărata faţă a comunismului. Arătăm morţii. Nu date şi teorii sau păreri.

Nu poţi condamna comunismul ci pe cei care au torturat şi ucis în numele lui. Continuăm să aflăm lucruri uluitoare şi să rămânem şocaţi. Spre exemplu cei care intrau mai nou în securitate trebuiau să îşi dovedească loialitatea într-un mod ieşit din comun. Trebuiau să împuşte un condamnat în cap. Cei care erau executaţi erau de regulă împuşcaţi în spate, dar cel care era nou, tânăr trebuia să împuşte victima în cap. Nu conta că era deja moartă sau încă se mai zbătea. Ăsta era certificatul de intrare în securitate”.

Întrebat care consideră că sunt diferenţele dintre nazism şi comunism Marius Oprea a declarat că ar fi foarte multe de vorbit dar că unul dintre aspecte este foarte important de menţionat: „În timp ce naziştii mai sunt încă vânaţi prin junglele din Amazon foştii noştri securişti şi-au ridicat vile la margina Oradiei, a Clujului sau Bucureştiului”.

Despre ce înseamnă să lucrezi la condamnarea cu probe a comunismului în România


Faptul că România, spre deosebire de celelalte ţări pentru care condamnarea comunismului nu a rămas la nivel de vorbe, nu a avut parte de o lustraţie se vede cel mai bine în munca celor care încearcă să arate lumii întregi crimele pe care fostul regim le-a făcut. Şi când spunem asta, ne referim, în primul rând, la presiunile şi ameninţările la care sunt supuşi membrii CICCR.

„Deşi am domiciliu în Germania familia mea a trebuit să-şi schimbe de patru ori adresa. Mi-au dat unii telefoane ca să-mi povestească cum îmi vor viola şi tortura soţia sau cum îmi vor omorî copilul sub ochii mei. Am pus organele abilitate să cerceteze aceste telefoane şi am primit din partea SRI două pagini de raport în care mi se spunea că nu e de competenţa lor şi că să mă adresez firmei de telefonie. Aceasta este realitatea, aceasta este lumea adevărată în care trăim în România europeană a secolului XXI”

a declarat Marius Oprea. Mai mult, conform aceleiaşi surse, unii dintre membrii din cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România au fost ameninţaţi în repetate rânduri că li se va da foc la locuinţe.

Răzbunându-l pe Narîşkin. Moldova aruncată în aer, stil rusesc


Petru Bogatu, Chisinau

http://networkedblogs.com/dhLWv

Noul an 2011 a început cu o explozie completă. Impactul ei deja se resimte. Totuşi adevăratele sale efecte se vor vedea mai târziu.

Sminteala preţurilor

Au sărit în aer preţurile. Unele dintre ele, ce-i drept, stau încă pe loc, dar sunt deja pe punctul s-o ia razna. Sminteala lor nu este, bineînţeles, întâmplătoare.

Explozia nu-i spontană. Nu are cum să fie provocată doar de conjunctura pieţei. Bomba preţurilor e detonată din afară. Şi nu atât de comercianţi, cât de factorii politici.

Nu degeaba nu-şi ascunde îngrijorarea în aceste zile premierul Vlad Filat. Şeful Guvernului apostrofează „Moldova Gaz”, de exemplu, pentru tentativa de majorare a tarifelor. Sub examenul critic al prim-ministrului au ajuns şi angrosiştii din sectorul sanitar care nu vor nici în ruptul capului să scadă preţurile la medicamente. Şi operatorii de telefonie fixă se încrâncenează să menţină costuri exagerate la convorbirile internaţionale.

Exemplele ar putea continua. Dar nu-i nevoie. În Chişinău, bunăoară, oricine le poate colecţiona ori de câte ori îşi parcurge facturile sau vizitează magazinul de la colţul casei.

Să fim bine înţeleşi. Nu pledăm pentru controlul de stat al afacerilor. Piaţa trebuie să rămână liberă. Este limpede însă că, prin coruperea, mafiotizarea şi monopolizarea principalelor sectoare economice, se dereglează mecanismul natural de formare a preţurilor. Tocmai de aceea, de exemplu, multe dintre produsele alimentare la noi sunt mai scumpe decât în Uniunea Europeană.

Tăcerea ruşilor

Afaceriştii din Republica Moldova care şi-au împărţit abuziv sferele de influenţă, adjudecându-şi cele mai grase pieţe de desfacere, se joacă, desigur, cu focul. În Tunisia, clanurile mafiote, protejate de familia preşedintelui, au provocat scumpiri dramatice, fapt care s-a soldat până la urmă, precum se ştie, cu o adevărată revoltă populară.

Totuşi, monopolurile nu sunt singura şi cea mai periculoasă belea pe capul societăţii noastre. Şi mai grav este faptul că slăbiciunile şi defectele economiei moldoveneşti sunt speculate de Rusia. Prin coloana a cincea şi reprezentanţii companiilor sale de stat care au afaceri în Republica Moldova, Moscova poate să detoneze oricând aici o bombă economică. Anume acest lucru se întâmplă astăzi.

Dezamăgiţi de înfrângerea în lupta pentru formarea coaliţiei de centru-stânga, ruşii caută acum să-şi scoată pârleala. Să-l răzbune pe Narîşkin care, prin misiunea sa ratată la Chişinău, l-a făcut de râs pe şeful său Dmitri Medvedev. Simptomatică din acest punct de vedere a fost tăcerea glacială a oficialităţilor de la Moscova care, în ciuda uzanţelor diplomatice internaţionale, nu s-au grăbit să-i felicite pe Marian Lupu şi Vlad Filat cu ocazia desemnării lor în funcţiile de preşedinte al Parlamenului şi, respectiv, prim-ministru. Ciudata tergiversare s-a dovedit a fi de rău augur.

O altă armă de nimicire în masă

Lipsa de reacţie a Kremlinului la reeditarea AIE a stârnit panică în mediile de afaceri din Republica Moldova. Şi cum sănătatea unei economii are la bază nu doar profitul sau armonia dintre cerere şi ofertă, ci şi încrederea antreprenorilor şi populaţiei, comportamentul Rusiei a bulversat echilibrul pieţei. Tăcerea ei ne-a costat scump.

Se pare că ruşii, la tradiţionala lor armă energetică, au adăugat-o şi pe cea a preţurilor. Deşi nu-i deloc nouă, aceasta din urmă pare să fie extrem de eficientă în actualele condiţii politice. E ca o armă de nimicire în masă. Atât că nu cade sub incidenţa tratatului START. Avantajul ei este că, nefiind lansată direct de la Moscova, nu-i creează Rusiei impresia de ţară agresoare. În acelaşi timp, unda de şoc a acesteia pare să fie letală.

Astfel, oricum ai întoarce-o, normalizarea situaţiei de pe piaţă, reforma economică, combaterea monopolurilor, mafiei şi a preţurilor abuzive se constituie, vrând-nevrând, pentru AIE într-o altfel de bătălie pentru independenţa naţională. Pentru supravieţuirea poporului şi destinul lui european.

EROI, NU TERORISTI ! CEI CINCI CARE AU SPERIAT ESTUL

ATAC. Luptătorii anticomunişti conduşi de Oliviu Beldean au ocupat Legaţia lui Gheorghiu-Dej din Berna
Cine au fost primii "terorişti" români

http://www.romanialibera.ro/opinii/aldine/cine-au-fost-primii-teroristi-romani-214000.html
În februarie 1955, cinci tineri luptători anticomuniști români au vrut să jefuiască Legația comunistă și să pună mâna pe documente ...

de CLAUDIU PADUREAN

21 Ianuarie 2011

Cinci tineri luptători anticomunişti au produs primul atac „terorist" românesc şi au pus stăpânire pe reprezentanţa diplomatică a României din Elveţia.

Românii au produs, în anii comunismului, un incident diplomatic care, pe undeva, se asea¬mă¬nă cu criza ostaticilor americani din Iran. Dacă în cazul Iranului, islamiştii au atacat Ambasada SUA, în cazul românilor, o serie de luptători anticomunişti au atacat şi au pus stăpânire, în februarie 1955, pe Legaţia Republicii Populare Române din Berna.

Episodul este descris cu lux de amănunte de către istoricul Stejărel Olaru în cartea sa „Cei cinci care au speriat Estul", apărută la Editura Polirom. Foarte succint, un grup format din cinci tineri luptători anticomunişti români au vrut să jefuiască Legaţia comunistă şi să pună mâna pe documente compromiţătoare.

Legaţia Republicii Populare Române din Elveţia era, de fapt, unul dintre cele mai importante centre de spionaj ale Securităţii. Practic, era vorba de un adevărat „nod" al informaţiilor. Acolo erau colectate informaţii care proveneau din statele NATO şi care apoi erau transmise către Bucureşti şi către Moscova. Legaţia din Berna era un adevărat „releu" în această reţea, în condiţiile în care spionii comunişti profitau de statutul de neutralitate al Elveţiei. Cei cinci tineri voiau să atragă atenţia asupra abuzurilor regimului comunist. Atacul asupra Legaţiei a început în seara de 14 februarie 1955. Tinerii au intrat într-una dintre clădirile Legaţiei, mai exact în locuinţa „şoferului" Aurel Şeţu, un agent al Securităţii. Acesta, împreună cu ataşatul Miron al Legaţiei şi cu secretarul Şandru tocmai aduseseră de la Zürich curierul diplomatic, sosit din România.

„Şoferul" Şeţu a ajuns în clădirea Legaţiei pe la ora 2.00. Unul dintre cei cinci atentatori l-a somat să se oprească, însă Şeţu a refuzat. Aşa că a tras, iar Şeţu a murit după ce ajunsese rănit la spital. Cei mai mulţi dintre funcţionarii Legaţiei au reuşit să părăsească incinta în dimineaţa de 15 februarie. Clădirea a fost încercuită de poliţia elveţiană, care a refuzat să intervină în forţă, pentru că existau ostatici. Cei cinci au formulat o serie de revendicări politice, inclusiv eliberarea din închisoare a unor personalităţi precum Dinu Brătianu. Apoi, în 16 februarie, s-au predat. Ei au primit pedepse uşoare. Şeful grupului, Oliviu Beldeanu, după eliberare, a fost răpit în Berlinul occidental de agenţi ai serviciilor de spionaj est-germane STASI şi ai Securităţii. A fost adus în România, legat, într-un coş de nuiele. Apoi, după un proces sumar, a fost executat în data 18 februarie 1960, în Bucureşti.

Cine sunt cei cinci?

Grupul era format din Ioan Chirilă, Stan Codrescu, Dumitru Ochiu, Teodor Ciochină şi Oliviu Beldeanu. Ultimul era şi şeful grupului. Toţi aveau biografii interesante. Teodor Ciochină, basarabean de origine, avea cetăţenia germană şi s-a înrolat în Wehrmacht pentru a lupta împotriva comuniştilor. La finalul războiului, ca să nu fie deportat în Siberia, a trecut graniţa în România, cu ajutorul unui cal, care a înotat peste Prut. A fost anchetat de autorităţile comuniste, dar a reuşit să fugă în Iugoslavia lui Tito, apoi a ajuns la Trieste, în Italia. S-a întors în Germania, unde a suferit un accident grav de maşină.

Oliviu Beldeanu era fiul unuia dintre şefii PNŢ din Dej. Tatăl său, Oliver Beldeanu, avea un cinematograf în oraş. Oliviu Beldeanu se pare că a fost implicat şi în asasinarea unui agent comunist de poliţie din Dej. El a fugit în Iugoslavia în data de 1 ianuarie 1949. Se pare că a devenit agent secret titoist şi a îndeplinit o serie de misiuni în România.

Apoi, Oliviu Beldeanu a fugit la Trieste, în Italia, şi a ajuns în contact cu serviciile secrete americane prin intermediul comandorului Mircea Petru. Pe Chirilă, Beldeanu l-a recrutat în grupul său pe când se aflau în Iugoslavia. Şi Chirilă a fost agent titoist, însă împreună cu Beldeanu au decis să fugă în Italia, la Trieste, după ce au primit misiunea de a spiona unităţile militare sovietice dislocate în Timişoara.

Dumitru Ochiu fusese turnător al Securităţii. El i-a mărturisit acest lucru lui Beldeanu şi a transmis apoi informaţii false Securităţii. De aceea, surpriza autorităţilor comuniste a fost totală. Stan Codrescu a avut rude printre luptătorii anticomunişti din munţi.

Agenţi americani?

Toţi cei cinci au fost diabolizaţi de presa comunistă, care a spus că ar fi fost agenţi ai americanilor. Surse documentare arată că, într-adevăr, cei cinci au fost folosiţi de serviciile secrete americane, dar nu în această misiune. Mai mult, americanii s-ar fi opus atacării Legaţiei RPR, de aceea, Oliviu Beldeanu a procurat pe cont propriu armamentul folosit în atac. Se pare că acesta provenea de la un dentist din Konstanz, Rolf Rutschmann. Oficial, atacul asupra Legaţiei a fost considerat un act de terorism, mai ales că tinerii luptători au ucis un om. După căderea comunismului, ei sunt consideraţi eroi. Însă abia istoricii viitorului vor putea cinci răspunde la întrebarea dacă cei cinci au fost spioni, terorişti sau eroi.

16 ian. 2011

Revoltator: UE respinge demersul României de a incrimina negarea crimelor comunismului!

22 Decembrie 2010

Comisia Europeană a respins apelul a şase state est-europene, între care România, de a introduce o aşa-numită lege a dublului genocid, care ar incrimina negarea crimelor comise de regimurile comuniste, la fel cum multe ţări UE interzic negarea Holocaustului, relatează The Guardian, citat de Newsin.

Săptămâna trecută miniştrii de externe din şase ţări UE i-au scris comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, cerându-i să fie incriminată de legislaţia europeană "scuzarea publică, negarea şi minimalizarea flagrantă a crimelor totalitare".

Crimele comuniste "ar trebui tratate potrivit aceloraşi standarde" ce se aplică celor din regimul nazist, în special în acele ţări unde există legi referitoare la negarea Holocaustului, au afirmat miniştrii de externe din Lituania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Cehia.

UE va spune însă într-un raport că opiniile în această privinţă sunt prea diferite şi că nu există nici baza legală care să-i permită Bruxelles-ului să acţioneze. "Nu există consens în această privinţă. Diferitele state membre au abordări foarte, foarte diferite", a declarat pentru Guardian purtătorul de cuvânt al comisarului Reding, Matthew Newman. Comisia a luat subiectul "foarte în serios", dar, "în acest moment, condiţiile pentru a înainta o propunere legislativă nu au fost întrunite", a precizat Newman. "Comisia va continua să ţină această temă în atenţie", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ţările est-europene au invocat capacitatea UE de a elabora legi referitoare la infracţiuni transfrontaliere "foarte grave" şi o decizie separată a UE ce permite formularea de reguli vizând rasismul şi xenofobia.

Însă Comisia spune că instrumentele legale nu menţionează totalitarismul şi respinge ideea genocidului dublu. "Ceea ce au făcut a fost, desigur, oribil, dar regimurile comuniste nu au luat drept ţintă minorităţile etnice", a explicat Newman.

Lituania, al cărui ministru de externe a iniţiat campania pentru crearea noii legi, doreşte ca definiţia UE privitoare la genocid să fie extinsă, pentru a include crime împotriva grupurilor definite de "statut social sau convingeri politice". În timpul primilor ani ai ocupaţiei sovietice, Lituania şi-a pierdut peste 780.000 dintre cetăţeni. 440.000 au fugit din ţară sau au fost repatriaţi, 275.697 au fost deportaţi în gulag sau în exil, 21.556 de luptători din rezistenţă sau susţinătorii lor au fost ucişi şi 25.000 au murit pe front. În comparaţie, mai mult de 200.000 de cetăţeni de origine evreiască au fost ucişi de nazişti şi colaboratorii lor, a arătat un purtător de cuvânt de la misiunea Lituaniei la UE.

Comisia evită să intre în arii prea controversate. Unele ţări UE se opun propunerii, sugerând că este o încercare făţişă de a-i reabilita pe foţii colaboratori, în timp ce antisemitismul rămâne o chestiune tot mai des întâlnită pe străzi şi în presa din est.

Efraim Zuroff, director la filiala din Israel a Simon Wiesenthal, spune că eforturile cele şase ţări sunt o "falsă simetrie".

22 dec 2010 02:4UE respinge demersul României de a incrimina negarea crimelor comunismului

Comisia Europeană a respins apelul a şase state est-europene, între care România, de a introduce o aşa-numită lege a dublului genocid, care ar incrimina negarea crimelor comise de regimurile comuniste, la fel cum multe ţări UE interzic negarea Holocaustului, relatează The Guardian.

Săptămâna trecută miniştrii de externe din şase ţări UE i-au scris comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, cerându-i să fie incriminată de legislaţia europeană "scuzarea publică, negarea şi minimalizarea flagrantă a crimelor totalitare".

Crimele comuniste "ar trebui tratate potrivit aceloraşi standarde" ce se aplică celor din regimul nazist, în special în acele ţări unde există legi referitoare la negarea Holocaustului, au afirmat miniştrii de externe din Lituania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Cehia.

UE va spune însă într-un raport că opiniile în această privinţă sunt prea diferite şi că nu există nici baza legală care să-i permită Bruxelles-ului să acţioneze. "Nu există consens în această privinţă. Diferitele state membre au abordări foarte, foarte diferite", a declarat pentru Guardian purtătorul de cuvânt al comisarului Reding, Matthew Newman. Comisia a luat subiectul "foarte în serios", dar, "în acest moment, condiţiile pentru a înainta o propunere legislativă nu au fost întrunite", a precizat Newman. "Comisia va continua să ţină această temă în atenţie", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ţările est-europene au invocat capacitatea UE de a elabora legi referitoare la infracţiuni transfrontaliere "foarte grave" şi o decizie separată a UE ce permite formularea de reguli vizând rasismul şi xenofobia.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/ue-respinge-demersul-romaniei-de-a-incrimina-negarea-crimelor-comunismului-210712.html