21 ian. 2011

POETUL NATIONALIST MIHAI EMINESCU OMAGIAT DE "PENTRU PATRIE" LA BRASOV

http://www.pentrupatrie.ro/actiuni/73-poetul-nationalist-mihai-eminescu-omagiat-de-partidul-qpentru-patrieq-la-brasov

“A EXISTA ÎNSEAMNĂ A SUFERI

Filiala Braşov a Fundaţiei ”Ion Gavrilă Ogoranu” a participat sâmbata, 15 ianuarie, la omagierea, in orasul Sacele, a celor 161 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Ceremonia a avut loc in parcul din faţa fabricii Precizia unde se află singurul bust al poetului din judeţul Braşov. Camarazii braşoveni alături de caţiva membri A.S.C.O.R au depus coroane de flori in faţa unui auditoriu format din oficialităţi locale, suficiente efective de pază şi ordine şi caţiva elevi inimoşi de la şcolile din oraş.

Un fapt de bun simţ a fost inmânarea celor prezenti a unui pliant cu citate din opera publicistică a marelui poet sub forma unui “Răspuns românesc la ameninţările prezentului si la provocarile viitorului”. Pe fondul unei atmosfere ce l-a inceput mi-a amintit de cercurile literare pioniereşti , un modest profesor de limba romana cu vadita emoţie si timditate a subliniat, pe langa valoarea incontestabilă a operei literare a marelui poet, patriotismul curat, dezinteresat, sarcastic si acid la adresa dusmanilor neamului romanesc.

Ne-am distanţat de nivelul unei manifestari neo-comuniste cantand reprezentanţilor crispaţi ai politicului local “Desteapta-te romane” si cateva piese cunoscute ale vrednicilor de pomenire Doina si Ion Aldea Teodorovici.

Pentru cel ce a spus “Biserica este maica neamului românesc”, marele poet e viu in inima celor ce-l iubesc si incomod pentru minţile tocite de ideologii sterpe. Desteptarea conştiinţei nationale a început cu Eminescu si nu se termina cu el .

“Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul roman.’’

“De-aceea nu-i de mirare că întreaga noastră dezvoltare mai nouă, n-a avut în vedere conservarea naţionalităţii, ci realizarea unei serii de idei liberale şi egalitare cosmopolite. Demagogia la noi însemnează ura înrădăcinată a veneticului fără tradiţii, fără patrie, fără trecut, în contra celor ce au o tradiţie hotărâtă, un trecut hotărât.”

“… Au umplut omida cornii

Si strainul te tot paste,
De nu te mai poti cunoaste.
Sus la munte, jos la vale
Si-au facut dusmanii cale;
Din Satmar pana ’n Sacele
Numai vaduri ca acele.” (Doina)

Adrian Rusu (text si foto)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu