24 ian. 2011

”Rusia de astăzi este un stat total corupt”

”Rusia de astăzi este un stat total corupt” - revista presei internaționale de luni, 24 ianuarie 2011





"Noii veniţi în Uniunea Europeană, indignaţi de amânarea admiterii lor în Spaţiul Schengen", titrează Financial Times. "Decizia unui grup de state membre ale Uniunii, în frunte cu Franţa şi Germania, de a amâna intrarea României şi a Bulgariei în zona liberei circulaţii a dat o lovitură mândriei naţionale a celor două ţări, care se numără printre cele mai sărace state membre", comentează prestigioasa publicaţie londoneză. Şi precizează: "Cea mai mare îngrijorare este legată de progresul lent al celor două ţări ex-comuniste în reforma sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei şi a crimei organizate". Un alt cotidian britanic, The Telegraph se întreabă dacă tinerii şomeri din vechiul Albion "nu-şi găsesc locuri de muncă, sau nu vor să lucreze?" Şi conchide că deşi şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, locuri de muncă există. Doar că acestea sunt în mare măsură preluate de imigranţi, mulţi din ei veniţi din Bulgaria şi România.


Într-o radiografie a libertăţii presei din Balcani, ziarul spaniol El Pais ajunge şi la cazul României şi motivele retragerii grupului german WAZ de aici. "Majoritatea mediilor de comunicare din această ţară, spune directorul grupului WAZ, se află în mâinile 'oligarhilor' care utilizează bani de provenienţă îndoielnică pentru a finanţa ziare, cu obiectivul de a-şi proteja situaţia privilegiată", relatează El Pais.


Presa din Marea Britanie are o problemă de altă natură, citim în The Times cu referire la scandalul interceptărilor telefonice ilegale făcute de unele tabloide londoneze. Este posibil ca între personalităţile vizate să se fi numărat şi fostul premier Tony Blair şi ministrul său de finanţe, Gordon Brown. Scandalul a făcut deja o victimă, prin demisia directorului de comunicaţii al actualului premier David Cameron, care a fost anterior redactor-şef al tabloidului News of the World, menţionează presa insulară.


În Irlanda din imediata apropiere, ziarele vorbesc de un adevărat "haos politic" în condiţiile demisiei premierului din funcţia de lider al partidului de guvernământ, notează The Independent. "Partidul verzilor îşi pierde răbdarea şi se retrage la rândul său din guvern" pentru a declanşa alegeri anticipate, adaugă The Irish Times.


Chemaţi la urne, portughezii au optat pentru preşedintele aflat în funcţie, scrie Diario de Noticias. "Miza scrutinului este scorul pe care îl va obţine actualul preşedinte Cavaco Silva, care îi va conferi legitimitatea necesară dizolvării Parlamentului", punctează Le Monde.


Şi tot din seria evoluţiilor electorale, Nezavisimaia Gazeta scrie despre alegerile prezidenţiale care vor avea loc la sfâritul anului în republica nerecunoscută Transnistria. "La Chişinău se speră în continuare că Uniunea Europeană va fi totuşi capabilă să convingă Tiraspolul să vină de partea sa. Şi dacă nu ar fi prea evidente manevrele brutale ale noilor autorităţi moldoveneşti în direcţia României, poate că eforturile diplomaţiei europene ar fi încununate de succes", consideră publicaţia moscovită. Dar, atenţionează Nezavisimaia Gazeta, "Rusia trebuie să caute noi abordări pentru reglementarea conflictului. În caz contrar, procesul poate ieşi de sub controlul nu numai al Chişinăului şi al Bruxellesului, dar şi al Moscovei". O altă publicaţie moscovită, Gazeta vorbeşte despre "Rusia ratată". "Eşecul proiectului democratic în Rusia se explică în mare măsură prin preluarea puterii şi resurselor de către moştenitorii direcţi ai nomenclaturii sovietice", conchide ziarul rus. Cu avertismentul că "Rusia de astăzi este un stat total corupt din punct de vedere politic şi economic, aflat sub puterea unui regim cleptocratic autoritar, care se apropie sigur de un cataclism social-politic".


Peste Ocean, Washington Post relatează că guvernul afgan acuză mai multe companii de securitate private, inclusiv unele care lucrează cu guvernul american, de comiterea unor "ofense majore". În aceste condiţii, continuă cotidianul de la Washington, oficialităţile americane se tem de o accelerare a retragerii forţelor americane din Afganistan. Un alt război pare a fi permis Chinei să se doteze cu un aparat de zbor invizibil. "Este posibil ca modelul avionului invizibil să fi fost copiat de China după aparatul F-117 Nighthawk, doborât în Serbia în 1999, susţin experţi" citaţi de The Guardian.

Agenția Rador

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu